05.09.2021 | 12:13
Нова партия може да успее и за два месеца. Всички ще й пречат. Какво ще стане?
Въпросът вече е за спасение на държавата от неадекватни политически субекти

Въпросът за нова партия на служебните министри е не дали, а кога. Всичко неизбежно води натам. Служебният премиер съвсем открито подкрепя това и не остави съмнения, че предстои. Двамата служебни министри Петков и Василев не отрекоха, само уточниха, че засега са министри.

Безсилието на партиите в парламента да съставят правителство вече два пъти неминуемо създаде силен вакуум за нова партия. Въпросът вече е за спасение на държавата от неадекватни политически субекти. Не случайно подкрепата за ГЕРБ расте – Борисов управляваше твърдо и еднолично. А тези, които го махнаха, се показаха неспособни да управляват и само си прехвърлят един на друг вината.

Като се появи нова партия на служебните министри, гласовете анти-ГЕРБ ще се разделят на 5 партии в парламента, тоест става по-сложно. Но такава нова партия ще погълне до голяма степен избирателите на злощастните ИТН, ДБ и ИБНИ, които се показаха неспособни да съставят правителство. И БСП покрай тях, макар че те бяха най-сговорчиви. ИБНИ може и да не мине 4-процентната бариера и пак да са четири партии, но циркът е неизбежен отново.

Станахме за смях като държава, със световен рекорд – три пъти избори за 8 месеца. И всеки път беше ясно, че правителство без ГЕРБ може да има само с коалиция от ИТН, партиите на протеста и БСП. Само че те така се изпокараха и обиждаха, че направиха проблематично съставянето на правителство и в бъдещия парламент. Затова нова партия ще ги изяде и избута в ъгъла.

Два месеца за новата партия са достатъчни. По подобен начин набързо сформираната НДСВ пред 2001 г. победи двете главни политически партии СДС (ОДС) и БСП. Тогава разочароването от партиите насочи избирателя към един бивш цар, с който не беше ясно какво идва, но който показа, че не го интересува кой син, кой червен. И спечели от това. Сега имаме министри, също познати от кратко време, но които са показали достатъчно какво мислят и могат и печелят симпатии. И има възможност да се получи подобен изборен успех, ако новата партия покаже, че не страда от предразсъдъци и не е обременена като провалилите се налични партии.

И щом се появи такава нова партия, веднага ще изпълзят в телевизиите дежурните клакьори политолози и ще завият как зли сили убиват политическото, убиват партиите и т. н. В хор с Борисов,, който ще е най-гръмогласен.

Може да се очаква тия дни,че всички усилия на медии и политици ще бъдат да се осуети създаването на такава нова партия

Ще ни обясняват колко е незаконно, неморално, как новата партия ще е на американското посолство, на Иво Прокопиев и т. н. Впрочем за същото задкулисие говореха и за „Демократична България“. При ДБ, обаче, има вродени дефекти. В два последователни парламентарни избора ДБ упорито заявяваше (както и ИТН), че не искат да правят правителство с участие на БСП или да ги подкрепят и да очакват подкрепа от тях. А беше ясно, че няма друг начин, освен ако не искат да правят правителство с ГЕРБ.

Сега само за няколко дни „Демократична България“ отказа въобще разговори с БСП за третия мандат, после Христо Иванов обяви, че може да преговарят с ГЕРБ, ако те се отрекат от Борисов, а сега моли БСП да задържи мандата до закриване на спецсъда. Корнелия, ей тъй, ще си го подмята мандата във въздуха, щото я е помолил Христо Иванов…

С такива дефекти ДБ няма да получи широка подкрепа.

Дали партията Х на Кирил Петков щеше да откаже разговори с БСП? Няма никакви признаци, че те носят такава идеологическа обремененост. Служебните министри демонстрират прагматизъм, а не политически заклинания и точно затова имат висок рейтинг. И защото, заедно с това, систематично „изчегъртват“ наследството и хората на ГЕРБ.

Всички ще са срещу тази партия. Но има и още една възможност.

От ДБ веднага обявиха, че са съмишленици с Кирил Петков, демек да си го вземат при тях или да се обединят, коалират. Да, ама това гарантира спад на доверието в служебните министри и евентуална тяхна партия. В тях виждат нещо ново и различно, а не укрепване на дефектното.

Новата партия може да успее дори за два месеца и да разбърка картите. И най-пострадали ще са ИТН, ДБ и ИБНИ.

Предстои да видим, като всички пречат, дали ще е възможно да я направят.

Иван Бакалов, e-vestnik.com

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране