05.05.2023 | 10:11
Нова стрелба в Сърбия: 8 души са убити, 13 са ранени
21-годишният стрелец Урош Б. бе арестуван след няколкочасово издирване

8 души бяха убити и 13 ранени късно в четвъртък при стрелба близо до сръбския град Младеновац, на около 60 километра южно от столицата Белград, съобщиха държавните медии, цитирани от БНТ. Това се случва само ден, след като 13-годишен ученик застреля 8 свои връстници и охранител в начално училище в Белград.

Сред загиналите при новата масова стрелба са полицай и сестра му. Сред ранените има и деца. След няколко часа издирване полицията арестува стрелецът недалеч от Крагуевац, съобщи държавната сръбска телевизия.

Според медиите заподозреният, на 21 години, се скарал с група хора в училищен двор в Дъбън, взел е автомат от дома си и открил огън. След това отишъл в родното си село Шепшин, където отново започнал да стреля. Твърди се, че младежът е син на военен.

Стрелецът е открил огън с автоматично оръжие от движеща се кола, с която избягал. Той е стрелял по хора в три села край Младеновац, като е подбирал жертвите си на произволен принцип, посочват Ройтерс и Франс прес.

Към района са изпратени специални полицейски части и хеликоптери, както и линейки, съобщи Асошиейтед прес. Там сега има около 600 души от силите на реда, допълва Франс прес, цитирана от БТА.

В коментар, публикуван в сръбския информационен портал „Телеграф“, министърът на вътрешните работи Братислав Гашич нарече стрелбата „терористичен акт“, без да предостави повече подробности.

Ройтерс съобщава, че край село Дубона, разположено недалече от Младеновац, тежко въоръжени полицаи са направили контролен пункт и претърсват преминаващите автомобили. През април 2013 г. селянин в същата община Младеновац застреля 13 роднини и съседи.

Часове по-късно полицията е арестувала 21-годишен мъж близо до Крагуевац, съобщава RTS.

Стрелецът е открил огън с автоматично оръжие от движеща се кола, с която избягал. Той е подбирал жертвите си на произволен принцип. По информация на местни медии в колата, от която се е стреляло, е имало още двама души.

Един от убитите при ужасяващото престъпление е открит от майка си в двора на училището. Той излязъл вечерта от дома си, за да се срещне с приятелите си в двора на училището. Тъй като не отговарял на телефона на майка си, която упорито му звъняла, тя слязла и намерила сина си окървавен на пейка. Съседи разказват, че убиецът бил проблемен и си личало, че, както се казва, нещо не му е наред.

„Посред зима отиваше по шорти и тениска да кара мотора си“, разказват съседи. Към момента е претърсена вилата на заподозрения край блокираните села. Там е открито голямо количество оръжие и боеприпаси. Стрелбата се случва по-малко от 48 часа след като 13-годишно момче застреля девет души в училище в Белград.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите, че има нужда от кръводарители за ранените при стрелбата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране