21.04.2021 | 17:09
Новата власт официално започна чистка на „калинките на ГЕРБ“
Ще се обявят нови конкурси за заеманите от тях длъжности

Парламентарната група на „Изправи се!Мутри вън!“предлага промени в Закона за лечебните заведения и Закона за публичните предприятия, с които да се даде зелена светлина за чистка на назначени от ГЕРБ шефове на болници и държавни дружества в икономиката, енергетиката и отбраната. Това съобщи в парламента председателят на парламентарната група Мая Манолова. По думите ѝ, целта е „калинките“ на ГЕРБ да си тръгнат заедно с ГЕРБ.

Промените в Закона за лечебните заведения предвиждат директор на болница да бъде само човек с магистърска степен по медицина, стоматология, икономика и управление или право. Те ще бъдат назначавани с конкурс за срок от 3 години от собственика (МЗ или съответната община).

Целта е да се обявят нови публични конкурси. Назначенията на партийни кадри на ГЕРБ в ръководствата на държавни и публични предприятия и лечебни заведения се случват през последните месеци и продължават. За да бъдат ревизирани тези назначения, ние внасяме два законопроекта“, каза Маналова.

В закона за публичните предприятия се предлага същото – министрите на енергетиката, отбраната, икономиката, да могат да обявят нови публични конкурси за ръководство на публичните предприятия с над 50 на сто държавно участие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране