03.06.2023 | 11:18
Новите управляващи ще отстранят Гешев до седмица
Присъствието на Пеевски на преговорите за Конституционни промени чисто медийно е негативен, но, ако се налага, трябва да говорят с дявола, ако искат да прокарат тези промени, заяви Петър Чолаков

„Toва правителство ще се опита да изкара до местните избори. Бъдещото управляващо мнозинство ще отстрани главния прокурор тази седмица, която идва. ВСС няма да забави това гласуване.“, прогнозира пред Euronews Bulgaria доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН.

Той видя пукнатина в твърденията на Атанас Атанасов от ДБ, че записите на Радостин Василев са направени със специални-разузнавателни

„Възможно е да се направи запис и със специални-разузнавателни средства, но така излиза, че президентът е инспирирал всичко това, защото службите са под негова власт, какъв е обаче плюсът за президента от това? В записа се казва, че изборите, когато спечелиха ПП, са имали този резултат от ала-бала с президента. Той няма изгода от това да се разпространява този запис, той не е добре представен. Никой не излиза герой от него“, подчерта експертът.

Според него Радев е бил с право гневен, защото не е представен добре на записа.

„Там става въпрос, че чужди посланици одобряват агенциите. А президентът доведе тези хора в изпълнителната власт. Не трябваше да реагира така остро, защото това даде възможност на тези формации да вземат инициативата. Те сега имат възможност да изместят дискурса от тяхната вина към президента, да се обединят срещу общия враг“.

Той подчерта, че сега никой не отрича, че е коалиция това между ПП-ДБ и ГЕРБ.

По темата с разговора на лидерите на ПП-ДБ и ДПС относно търсенето на конституционно мнозинство доц. Петър Чолаков обясни, че в политиката е много по-важно как изглеждат нещата от това, което се казва.

„Присъствието на Пеевски на преговорите за Конституционни промени чисто медийно е негативен, но, ако се налага, те трябва да говорят с дявола, ако искат да прокарат тези промени. Друг е въпросът колко ПП-ДБ могат да разчитат за тях на тези, които преди година обвиняваха за всички грехове. Преди година те казаха, че са свалени от власт от Митрофанова – Пеевски, Трифонов и Борисов. Сега с Борисов ще управляват заедно. Този хаос може да доведе до повече отвратени от политиката в България, но може да доведе и до хора, които да се мобилизират и да изразят негативното си мнение“, каза доцентът.

„Да има правителство с втория мандат беше най-рационалното решение. Най-големият капитал на ПП-ДБ беше, че те са различни, че никога не биха направили нищо с ГЕРБ, сега вече не е така. Въпросът е струва ли си? Те сега ще се оправдаят, че спасяват държавата“, заключи експертът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране