23.06.2024 | 23:17
Новият лидер на БСП двойник на Фред Флинтстоун по физика и акъл
Осем социалисти ламтят за стола на Корнелия, която превърна БСП в бутикова партия

„Фред Флинтстоун смени Корнелия Нинова начело на БСП и дано не продължи поетия от нея курс, който запокити партията в Каменната ера“. Така част от актива на социалистите коментира избора на Атанас Зафиров за временен председател на БСП, предаде „Уикенд”.

Преди дни 51-годишният Зафиров, абсолютен двойник на американския комедиен актьор Джон Гудман, влязъл в ролята на недодялания оператор на динозавър-кран и любител на котлети с бира Фред Флинтстоун в игралната адаптация на култовата анимация, беше избран за временен лидер на БСП от членовете на Националния съвет на партията и ще бъде начело на левицата поне до есента, когато ще се избира нов председател.

С новият временен шеф на партията столетница Атанас Зафиров в БСП най-после затварят срамните страници от управлението на Корнелия Нинова, продължило над 8 години и белязано от поредица катастрофални изборни резултати, масови гонения на инакомислещи социалисти и превръщането на партията в „еднолично търговско дружество“ (по думите на социалисти).

Дъното беше достигнато преди 2 седмици, когато в предсрочния вот за парламент БСП завърши на позорното пето място със 7,06% от гласовете с 151 560 действителни бюлетини – мрачен антирекорд в 120-годишната история на партията.

И докато царуването на Корнелия Нинова в БСП приключи безславно, то мнозина социалисти пророкуват, че изместилият я на върха на партията Атанас Зафиров може да поеме задълго ролята на председател, макар да не е сочен като фаворит. 51-годишният бургазлия винаги е намирал общ език с всички прогонени от Нинова социалисти начело с президента Румен Радев и Весела Лечева, близък е и до Борислав Гуцанов, който наскоро официално обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП на предстоящия през есента конгрес.

Прогнозата на опитните апаратчици от левицата е, че в бъдеще тандемът Гуцанов – Зафиров ще ръководи БСП. Атанас Зафиров е в партията от над 20 години, член е на Националния съвет на БСП от далечната 2006 г., а през 2010-а беше избран за областен председател на левицата в Бургас. Той има магистърски степени в сферата на националната сигурност, финансите, българския език и историята и е преминал през Московската школа за политически изследвания.

В родния му град Бургас си спомнят, че Атанас Зафиров дължи бързото си кариерно развитие в БСП на зърнения бос Бенчо Бенчев, който повече от десетилетие беше силната фигура в морската структура на левицата, преди да бъде изключен от партията заради връзки с мафиотския бос Митьо Очите.

През лятото на 2018 г. Димитър Желязков беше обявен за международно издирване като бос на престъпна банда, налагала силов монопол по южното Черноморие и впоследствие арестуван в 5-звезден хотел в Истанбул заедно с любовницата си и с Бенчо Бенчев, тогава председател на Общинския съвет в Бургас. Оказа се, че маститият зърнар с ролс-ройса е прекарал нелегално в Турция Митьо Очите, с когото се оказа и съдружник в охранително дружество.

Докато Бенчо решаваше проблемите си с правосъдието, на неговото дългогодишно протеже Атанас Зафиров се падна отговорността да изхвърли милионера от БСП. В Бургас разказват, че оттогава Зафиров и Бенчев дори не се поздравяват.

„Този се оказа страшно лайно! И майка си ще предаде за пари!”, казвал Бенчев. Апропо, преди да детронира Корнелия Нинова, Зафиров беше част от най-близкото ѝ обкръжение, а на „Позитано” 20 си спомнят добре как преди 3 години буквално ѝ носел чантата.

„Атанас Зафиров развиваше съвместен бизнес с Георги, синът на Бенчо Бенчев и с бившия полицейски шеф от Бургас Иван Владимиров, но след аферата с Митьо Очите и последвалото изключване на зърнения бос от БСП, съдружието им приключи. Зафиров обаче вече беше завързал други важни приятелства и съумя да си проправи път към Изпълнителното бюро на БСП“, описват възхода на временния лидер на БСП в родния му Бургас. Така или иначе Атанас Зафиров не е опция за лидер на БСП и ако социалистите скоро не си намерят достоен председател на партията, са наистина обречени, коментират в политическите среди.

Осем социалисти ламтят за стола на Корнелия, която превърна БСП в бутикова партия

Скандали, разпри и хули хвърчали из кулоарите на „Позитано” 20, след като лидерът Корнелия Нинова подаде оставка, а червените се заборичкаха кой да води бащина дружина. Борислав Гуцанов с колоритния прякор Медузата се оказа внезапно начело на столетницата, а мълвата носи, че има апетити и към лидерския пост. Изведнъж в цялата партия, че и отвън, знайни и незнайни апаратчици решиха, че именно те ще носят короната на шефката.

Любимецът на Нинова Калоян Методиев пък се оказал „най-виновен” за скандалите, след като заради влизането му в парламента тя подала оставка като шеф на БСП, а той се превърна в първия изключен от партията си депутат още преди клетвата си като такъв. Насред извънредния пленум на левите Методиев, заради когото щели без малко да се избият делегатите, дори не успял да вземе думата от викове и крясъци

През това време аватарите на държавния глава – изключеният Петър Витанов, бивш евродепутат и съветникът му по правни въпроси Крум Зарков, не спели – лагерът на президента се говори, че се е задействал именно чрез тях той да оглави наесен партията и да си има готова формация, а Дядо Благоев да си се върти в гроба колкото си иска, след като столетната му партия бе докарана до едноцифрен процент на последния вот.

Крум Зарков и Петър Витанов щели да се цанят за кандидат-председатели на БСП, но апетити за поста имали още Сергей Станишев и Иван Таков, а дори се говорело, че стари муцуни от БСП, низвергнати от соцфурията, щели да се върнат в БСП с надеждата да възседнат партията. Един от тях бил Костадин Паскалев.

Депутати от БСП споделиха, че комедията на пленума била пълна, тъй като Нинова до последно не искала да хвърля оставка и да пусне кокала. Първо делегати от пленума сами подали оставки, а залата погледнала в очакване соцфурията как ще постъпи.

По думите им „тя поне бе достатъчно прилична, че да не се хвали с победа в някое село” и когато попитала дали и тя е нужно да се оттегли, отговорът бил зашеметителен и Борджията от Крушовица се принудила да си тръгне.

Тепърва червените умуват и дали самата им шефка не е постъпила стратегически, като е оставила „да изплуват” враговете с партиен билет, след което наесен тя отново с вратички в устава на БСП да се вмъкне като единствен гарант за стабилност отново на челното място.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Нинова е ПОЗОР и падение за БСП! ВСИЧКИ, които са били край нея в “Изпълнителното” й бюро, трябва да са аут от ръководството на БСП. Необходим е и нов Национален съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране