12.06.2024 | 12:51
НСО при учебни стрелби уцели… двама от своите
Единият пострадал е опериран

Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при безумни занятия по стрелба с дългоцевно оръжие в с. Столник. Това довериха източници на Клуб Z – официално съобщение липсва.

Единият потърпевш има осколка от куршум във врата, съвсем близо до артерия, другият – в коляното и вече е претърпял операция в болница “Лозенец”.

Става въпрос за регулярни стрелби, на които т. нар. охранителен състав ходи два пъти годишно. Там се упражняват с дългоцевно оръжие (автомати, карабини и пр.), с презумпцията, че ако някога им се връчи такова, трябва да умеят да боравят с него. Самата служба има стрелбище само за пистолети и затова 2 пъти годишно се ползва въпросната база в Столник.

Такава планова е била и стрелбата в петък. Тепърва обаче ще се изяснява кой е разпоредил задачата – да се стреля отблизо, без прикритие по обекти от стомана (наречени щитове). 

Тогава куршумът се пръска при рикошета и хвърчат – на практика шрапнели, като от снаряд. Именно те са поразили двамата служители, като по наши данни е имало и други по-леки инциденти, свързани с попадане в дрехите.

Трябвало е, като се прави такова нещо с близка стрелба, мишената да е мека – слага се картон или нещо подобно, за да може проектилът да мине през нея, обясниха ни експерти (което, като се замислиш – не е далеч от ума, б.р.).

И двамата пострадали са относително млади хора, но имат стаж в службата – не са “новобранци”.

Във Военно-окръжна прокуратура вече има образувана проверка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране