25.05.2015 | 15:14
Някой си измисля тв рейтинги от името на фалиралата GARB
Новосъздадено дружество прави опит за злоупотреба с целия бизнес, пише Джордж Лукс

„Няколко месеца, след като се оттеглих от поста изпълнителен директор на „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“, но запазих акционерния си дял в компанията, с изумление установих, че едно новоучредено от служители и членове на ръководството на ГАРБ дружество е започнало да предлага данни за телевизионната аудитория под име, което е присвоено за заблуда – „ГАРБ Аудиенс Межърмънт България”.

Това пише в писмо до МИГNews.info Джордж Лукс, мажоритарен акционер в ГАРБ Аудиенс Рисърч. Припомняме, че ГАРБ беше една от компаниите, за които белгиецът Пиер Луврие заяви в края на март тази година, че купува за общо едно евро. Другите бяха „Виваком”, „Дунарит”, „Авионамс” и НУРТС.

Ето и пълния текст на писмото на Лукс:

Уважаеми колеги,

Като дългогодишен изпълнителен директор и съсобственик на ГАРБ Аудиенс Рисърч България (ГАРБ), реших, че е време да се обърна към Вас и да изясня някои обстоятелства и факти, като направя  разкрития, които ще прекратят всички спекулации, свързани с ГАРБ.

Последните две години бяха трудни за ГАРБ. Като местно дружество, без международно ноу-хау и финансов капацитет за развитите и модернизиране, компанията все повече трябваше да разчита на локално финансиране. В този период стана все по-трудно да се отблъскват и постоянните опити за влияние върху ГАРБ. В резултат на икономическите сътресения през 2014 г., дружеството започна да задлъжнява. Тогава прецених, че има добра възможност да потърся нов инвеститор и да съхраня дружеството. За съжаление, липсата на съвременна технология, остарелият панел и недостатъчното финансиране на ГАРБ, създадоха предпоставки и възможност за навлизането на нов, международен играч на българския медиен пазар.

Появата на нова пийпълметрична агенция съвпадна с назрялата вече необходимост от осъвременяване на ГАРБ, което да отговори на все по-високите изисквания на клиентите. Одитът на CESP и изискванията на пазара ясно бяха показали нуждата от подобряване на услугата, но поради оттеглянето на клиенти, финансирането от индустрията намаля значително. Всичко това наложи смяна на посоката.

В ролята си на изпълнителен директор и съсобственик на ГАРБ, аз бях изправен пред невъзможна задача – да намеря финансиране и ноу-хау, с цел подобряване работата на пийпълметричния панел на ГАРБ и то в тежката ситуация, която описах по-горе.

Осъзнавайки, че при засиления финансов натиск върху дружеството, не е възможно да бъде повишено качеството на продукта, аз взех нелекото решение да се оттегля от поста изпълнителен директор и член на съвета на директорите, и да прекратя дейността на дружеството. Това доведе до подаването на оставката ми и до постепенното спиране на плащания към доставчици и кредитори от страна на ГАРБ. Впоследствие беше поискано и откриване на производство по несъстоятелност на дружеството. Същевременно обаче, аз запазих акционерния си дял в ГАРБ, както и фокуса си върху медийната индустрия и пазара на пийпълметрични услуги.

Само няколко месеца след оттеглянето ми, аз с изумление установих, че едно новоучредено от служители и членове на ръководството на ГАРБ дружество, е започнало да предлага данни за телевизионната аудитория  под име, което е присвоено, за да заблуди аудиторията – „ГАРБ Аудиенс Межърмънт България“. Това дружество е учредено през декември 2014 г., а през февруари тази година сменя предмета си на дейност и се превръща в двойник на ГАРБ.

 Бих искал да подчертая, че новосъздаденото дружество няма нищо общо с ГАРБ.

По време на мандата ми на изпълнителен директор и законен представител на ГАРБ, аз не съм одобрявал сделки по прехвърляне на собственост, активи, договори, ноу-хау, технологии и служители към никого, още по-малко към един новосъздаден претендент без никакъв опит и история на пазара на пийпълметрични услуги. След прекратяване на мандата ми на изпълнителен директор, подобно прехвърляне не би могло да бъде одобрено съгласно действащия устав на ГАРБ и законите на Република България. Ако подобно прехвърляне се е случило, то е противозаконно.

Не съм оторизирал подобни сделки и как бих могъл, след като авторитетът на ГАРБ се дължеше до голяма степен на извършения одит от френския институт CESP. Този одит е  валиден само за юридическото лице ГАРБ, а не за системата, както се твърди. Следователно, не може да бъде автоматично прехвърлен към едно напълно ново дружество, без никакъв опит в предоставянето на услугата. Това недвусмислено доказва нелегитимността на твърдяното прехвърляне на собственост, активи, договори, ноу-хау, технология и служители към новосъздаденото дружество.

Шокиран съм, че в нарушение на съществуващото законодателство и съответните вътрешни норми се извършва опит за груба манипулация на клиентите и пазара, с цел злоупотреба с търговската марка ГАРБ, както и с целия бизнес на ГАРБ Аудиенс Рисърч България.

Несъстоятелни са всякакви опити новосъздаденото дружество да бъде представено като естествен правоприемник на дейността на ГАРБ. В светлината на изложените факти, призовавам индустрията да направи адекватна оценка и изводи за ситуацията. Ще сезирам компетентните органи на Република България да предприемат необходимите действия за разкриване и преустановяване на манипулацията с търговската марка и/или бизнеса на ГАРБ. Възнамерявам също така да ескалирам случая на международно ниво.

В случай че не се вземат необходимите мерки и не бъдат прекратени опитите за манипулация, аз като лице, което познава панела в най-пълен детайл, съм готов да разкрия всички данни, свързани с него, пред съответния регулатор. Тази крайна мярка ще извади панела от употреба и ще прекрати злоупотребите.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране