12.07.2024 | 16:25
Няма да има втора група на ДПС в парламента
Парламентът не разреши "партийното номадство"

Независимите депутати и в 50-ия парламент няма да могат да образуват нови групи или да се присъединяват към вече същестуващи, въпреки че вече са 38 на брой – тоест колкото са представителите на третата сила “Възраждане”. Народното събрание отхвърли идеята на Георги Свиленски от БСП за промяна в парламентарния правилник, която дава повече права на независимите.

Още преди месец той предложи да отпадне дългогодишен текст от документа, според който се забранява на отпцепили се депутати да правят своя парламентарна група или да станат част от други.

Тогава поводът беше очаквано разцепление в БСП.

Междувременно обаче ПГ на “Величие” се разпадна, а ДПС се разцепи, след като едни депутати напуснаха групата по собствено желание, а други бяха изключение от нея. Лоялните на Ахмед Доган депутати станаха независими, макар вече да са повече от останалите в ПГ на Делян Пеевски – съответно 24 и 23.

“С какво Георги Свиленски е повече от един Рамадан Аталай, примерно? Свиленски има група, има право да е член на комисия, а Рамадан Аталай с целия си опит ще трябва да стои на последния ред, без да участва в комисии и да обикаля по коридорите?” попита в началото на дебатите в пленарната зала депутатът от БСП.

“Дайте да им забраним да внасят закони, да им забраним да ползват бюфета на Народното събрание, защото са независими. Сега 40 човека имат право за изказвания от общо пет минути и един въпрос,” посочи в мотивите си той и допълни, че многото независими депутати правят трудно попълването на парламентарните комисии.

Опонира му Христо Гаджев от ГЕРБ.

“Аз смятам, че парламентарното номадство не трябва да се завръща и не трябва да има възможност народни представители, които са избрани от една партийна листа, да могат да правят други групи, ” каза той.

В дискусията се включи и напусналата “Величие” депутатка Красимира Катинчарова.

“Правилникът има редица дискриминиращи за народните представители положения. Като независим депутат не мога да внеса искане за създаване на временна комисия. На мен вчера ми се отказа да ангажирам зала, ” обясни тя.

Подкрепи я и влезлият от БСП, но останал независим депутат Калоян Методиев, който настоя за “по-демократични прави на независимите депутати.”

Твърдо против бяха от “Възраждане”.

“Единственото нормално и морално е, когато едни хора са излъгали своите избиратели, да нямат същите възможности, които имат в парламентарната групата. Когато някой излъже своите избиратели, просто напуска парламента,” каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

По думите му “някои хора изненадващо преживяват катарзиси, но винаги, без изключение, след изборите.”

Баланс в дискусията се опита да внесе Любен Дилов от ГЕРБ, който каза, че “агрегатните състояния на българския депутат са повече от тези на водата” и призова – тъй като явно настоящият парламент няма да има дълъг живот – работата му да се органзира така, че да се приемат няколко важни закона.

Бившият председател на парламента Росен Желязков каза, че в залата няма независими депутати.

“Като оставим настрана, че парламентът трябва да им осигури нормални битови условия за работа, те нямат възможността да бъдат независими. Те биха били независими, ако са влезли в Народното събрание като независими,” заяви той.

В крайна сметка залата отхвърли възможността независимите депутати да правят свои групи и одобри създаването на 25 постоянни парламентарни комисии в 50-ия парламент.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране