06.01.2022 | 10:57
Няма да строим АЕЦ „Белене“, влизаме в Еврозоната през 2024 г.
Премиерът Кирил Петков отхвърли слуховете за разполагане на войски на НАТО у на

Цените на тока, Северна Македония и разполагането на войски на НАТО – това са основните теми, които премиерът Кирил Петков засегна в едно от първите си интервюта за международна медия. Пред телевизия Bloomberg той уточни, че разговорите за разполагане на войски на НАТО у нас предстоят.

Изграждане на нова мощност в АЕЦ „Козлодуй“ и ползване на алтернативни източници на енергия могат да помогнат в решаването на енергийната криза и високите цени на въглеродните емисии. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервюто, което даде за Слав Оков.

„Геотермалната енергия, както и тази от възобновяеми източници, биха могли да бъдат алтернативен вариант след затварянето на въглищните централи и мините. Така ще можем да избегнем и безработицата в този отрасъл. Централите може и да приключат работа през 2040 година, но не крайният срок е най-важното. Ако цените на въглеродните емисии се запазят на сегашните си нива или продължат да растат, те много трудно ще намират реализация“, заяви министър-председателят.

Кирил Петков коментира и развитието на ядрените мощности в България. И отхвърли категорично идеята за изграждането на втора атомна централа.

„Не, „Белене“ няма как да строим. Но бихме могли да увеличим капацитета на сегашната централа в „Козлодуй“. Това е възможност“, уточни премиерът.

Той потвърди готовността за среща с македонския си колега Димитър Ковачевски, както и да се създаде съвсем различна рамка на преговорите между София и Скопие.

„Досега вниманието беше насочено предимно към историческите спорове. Но смятам за по-важно дебатите да носят полза за всички участници в тях. Затова отваряме пет нови теми в дневния ред – ЕС, инфраструктура, икономика, културен обмен и история„, конкретизира Петков.

И добави, че най-важно е каква ще е практическата полза за гражданите на двете държави.

„Например, не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие… Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие“, каза Петков.

Премиерът отхвърли слуховете за разполагане на войски на НАТО на наша територия заради нарастващото напрежение в Украйна.

„На този етап не сме обсъждали нито с някой от партньорите ни в НАТО, нито в рамките на правителството конкретен план за разполагане на военни части“, заяви Кирил Петков.

Министърът-председателят потвърди, че България ще стане член на Еврозоната на 1 януари 2024 година.

2 коментара

  1. ИванКо каза:

    И КП да не ни шашави с 7-ми блок в Козлодуй, този блок не е развитие на енергетиката, а е отлагане на гибелта ѝ. И си е частен проблем на самата АЕЦ-Козлодуй, да си събират пари и да си правят заместваща мощност, ако искат поколението им да не остане с пръст в устата.

  2. Пламен каза:

    А парите каде са изхарчени кои ще ги връща за Белене.То много работи се правят и недоправят нали е и народна пара как се казва(голям праз)да не станат и в Козлудуй като в Белене и новите мощтости ако се обадят Господарите не се знае до каде или когато друг плаща обеда не е важно какво ще платиш.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране