19.04.2015 | 0:04
„Нюзуик“: Българите върнаха Желязната завеса
Американците притеснени от отношението ни към бежанците

Желязната завеса се завърна. Обградена от бодлива тел, наблюдавана с камери, обхождана от гранични патрули, тя се разпростира по част от границите на България и Гърция с Турция. 25 години след падането на комунизма, новата барикада на Европа има за цел да спре бежанците от кланетата в Сирия и Ирак, пише сп. Newsweek.

Върховният комисариат на ООН по бежанците призова българските власти да разследват смъртта на двама иракчани, спрени на българската граница. Според докладите, хора, част от преследваната малцинствена група „йезиди“, бягащи от „Ислямска държава“ , са били задържани и бити. Двама души са починали по-късно от турската страна на границата, в следствие на своите рани и хипотермия, а трети човек е бил хоспитализиран в Одрин.

Отказвайки достъп на бежанци до своята територия, политика известна като „отблъскване“ , България нарушава националните и международните закони, гарантиращи право на убежище. Страната планира в бъдеще да засили ограниченията. Изпълнена с желание да се присъедини към Шегенската зона, България планира да разшири граничната ограда , като покрие цялата си граница с Турция.

Това е част от така наречения „план за сдържане“. Стратегията работи: през 2013 година 11 500 души са навлезели незаконно в България, а през 2014 година 400 000 са опитали, но само 6000 са успели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране