20.07.2021 | 22:46
Общата задача на протестните партии е възмездие. Не трябва да се отказват от това
В България законите бяха за продан. Отиваш с голяма чанта, прави се група от 7 души, която гласува абсолютно нечовешки, неприемливи и отвратителни поправки, които хората трябва да изпълняват, казва Диана Дамянова
В мен няма абсолютно никакво съмнение, че предстоящата политическа цел – “изчегъртването” на ГЕРБ, е абсолютно еднакво валидна както за партията на Слави Трифонов, така и за останалите протестни партии. Влизаме в ситуация, която е много близка до излизането на една държава от тежка война. В момента всички хора, които искат да спасят държавата, трябва да започнат да извършват общите крачки. Общата им задача е възмездие, възстановяване на справедливостта. Ако се откажат от това, народът ще е неудовлетворен.

 Това заяви експертът Диана Дамянова. Коментарът й идва часове преди да удари първия парламентарен звънец утре и на фона на бурния обществено-политически живот, особено след изборите на 11-ти юли.

Ето и цялото интервю:

Какви са изводите Ви от изборните резултати и това, което последва на 12-ти юли с предложението на “Има такъв народ”?

Изборните резултати следват политическата логика – в държавата ще има все по-малко ГЕРБ. Естествено, че резултатите бяха до голяма степен принос на служебното правителство и най-вече на икономическите министри и на Бойко Рашков. Виждаме цифрите.

Народът не е във възторг от идеята за серия избори. Трябва да се направи правителство с някакъв лимитиран срок от време и взаимно договореност между така наречените “протестни партии”.

В мен няма абсолютно никакво съмнение, че предстоящата политическа цел – “изчегъртването” на ГЕРБ, е абсолютно еднакво валидна както за партията на Слави Трифонов, така и за останалите протестни партии. Факт е обаче, че хората на Трифонов имат друга визия за правене на политика, която времето вероятно в някаква степен ще промени.

Направих си труда да прочета малко от икономическата програма на ИТН. Това, което ни беше предложено на 12-ти юли, бе визията на Николай Василев за развитие на икономиката. Посрещам я с много скептицизъм. От една страна това е един човек, който е известен с това, че е “част от схемата”. От друга страна – концепцията за нулеви дефицити във време, в което всички държави се опитват да подпомагат бизнеса и гражданите си. От трета страна – някъде сред всички 300 приоритета се намира т.нар. спиране на кранчетата на старата власт, които са многобройни и в продължение на години няма да могат да бъдат отскубнати.

Ще ми се да съм оптимист и да кажа, че в следващите дни ще бъде намерен компромис, който е напълно реален.

След бурната обществена реакция кандидатурата на Василев бе оттеглена в крайна сметка. Въпреки това на свикана пресконференция той представи своите многобройни приоритети в една дебела папка. Какъв беше смисълът от това?  

Папката на Василев е непрочетаема. Ако имаш 300 приоритета, значи имаш нула. Няма спор, че Василев е добър икономист. Има спор по въпроса дали неговата програма такава, каквато ни бе прочетена, е приложима в момента не само в България, но и във всяка точка на света. Има огромен теч на държавен и публичен ресурс, само за 2 месеца научаваме, че злоупотребите на властта на борисов са достигнали 20 милиарда само в последните няколко години. Да не се опиташ да спреш тези злоупотреби и да твърдиш същевременно, че ще се заемеш със социалната политика едва тогава, когато успееш да постигнеш балансиран бюджет, ми се струва наивно.

Така или иначе Трифонов кове ново политическо поведение – съобщава ни разни неща от екрана, въвежда новата политическа формула “екзит интервю”. Всичко това е част от пейзажа. Ключово е може ли да се създаде някаква смислена власт. Искам икономическите и силовия министър на служебния министър в едно правителство на “Има такъв народ”.

Те се ползват с изключително голямо доверие от обществото. Изглежда логично, но не бяха ли изгорени тези мостове миналата седмица? 

Според мен там се получи много голямо недоразумение между Тошко Йорданов и икономическите министри в областта “Кой кога говори”. Икономическите министри са говорили с Николай Василев и ИТН, по-късно стана ясно, че имат икономически различия, които са по пътя как България да преодолее кризата, в която се намира. После Слави Трифонов обяви правителството си и спомена имената им. Това прати журналистите при тях. Те не се държаха недискретно.

Дано това недоразумение да се изчисти. Тези въпроси бяха отправени към тях, защото лидерът на най-голямата в момента партия заяви, че са се отказали. Дано това да не е повод за приключване на диалога. Правителството може да стане по-красиво в присъствието на тези хора. Би станало и по-ефективно.

Ако са се отказали заради принципни различия обаче, може ли да се стигне до нещо такова?

Различията са с Николай Василев. В програмата на “Има такъв народ” не виждам никакви различия. Трифонов въведе термина “изчегъртване”. Те това правят – изчегъртват от икономиката една обрасла в корупция власт. Те твърдят, че изчегъртването на тази власт ще доведе до ресурс, който ще може да бъде прелят обратно в социалната сфера. Къде има различия? Дай Боже тези страни да проумеят, че между това, което пише в програмата на ИТН и това, което прави икономическият екип на служебното правителство, няма разлика. Поне аз не я виждам.

Всички останаха много изненадани от предложението на Николай Василев за премиер от страна на Слави Трифонов. Мислеше ли си, че номерът ще мине или е било нарочно? Ако е било нарочно – каква е била целта? 

Не допускам, че Слави Трифонов прави провокации. Не допускам, че той е очаквал това правителство да бъде отхвърлено. Самият факт, че в него е поканил служебните министри, показва, че той е търсил някакво смислено правителство. Трябва да продължи да прави това, което прави.

Проблемът му е чисто комуникационен – те са отхвърлили тотално фразеологията и начинът, по който са общували политическите партии до този момент. Вместо това ни предлагат нещо, което да изглежда по-примамливо и по-приемливо. Трифонов прие да бъде отхвърлено правителството му и това означава, че той има добри намерения. До каква степен ще успеят да се стиковат, ще видим в следващите дни. Моето усещане е за това, че партиите на протеста с формалната или неформална подкрепа на БСП, ще се разберат.

Ако мога да отправя упрек към изявлението на Слави Трифонов, то не бе предложението на Николай Василев. Да, спорна фигура е. Да, всички ние, които имаме политически спомени, не бихме искали да виждаме хора от това котило да се връщат обратно във властта. Да, направил е грешна преценка. Липсваха обаче думите за съдебната реформа, за изчегъртването, което той ни беше обещал. Те трябваше да са приоритет. Вместо това говорихме за космонавти.

Влизаме в ситуация, която е много близка до излизането на една държава от тежка война. В момента всички хора, които искат да спасят държавата, трябва да започнат да извършват общите крачки – да отстраним течовете в държавата, да върнем парите на данъкоплатците и да направим едно смислено правителство, което да е в състояние да управлява тези пари. Общата им задача е възмездие. Всички тези партии до една имат общо. Най-общото е да възстановят справедливостта. Ако те се откажат от това, народът ще бъде неудовлетворен.

Искрено вярвам, че в рамките на идните седмици България може да има красиво правителство.

Никаква драма няма, ако не бъде създадено правителство. Много държави живеят в състояние на преходно правителство. Нещо повече – извършват се понякога по-героични ходове. Това преходно служебно правителство беше crème de la crème – най-доброто, което можеше да се случи.

Няма нищо драматично да има нови избори. Лошото е, че се забелязва умора в народа, че имаме 60% негласуващи хора, които могат да бъдат поведени от някой нов. Не знам дали той няма да е нов Франкенщайн. Затова искам да се направи правителство сега и веднага. Тези хора нямат глобални политически различия според това, което пише в собствените им програми.

Утре стартира 46-тото Народно събрание. Какво очаквате да видите?

Очаквам да не видя тази огромна красота – как всички единодушно премахваха “простото Кърджалийско законодателство”. Това е едно от най-страшните неща, които са натворили от ГЕРБ – всеки закон е със средно 19 поправки с чудовищен характер. Те се правят по един “прост Кърджалийски начин” – в преходните и заключителните разпоредби на едни закони, с които се променят други закони.

В България законите бяха за продан. Отиваш с голяма чанта, прави се група от 7 души, която гласува абсолютно нечовешки, неприемливи и отвратителни поправки, които хората трябва да изпълняват.

Смятам, че ще е шарено. Но ще имаме усещането за единство и тези говорещи глави ще започнат да си говорят помежду си.

Джесика Вълчева, Фрог нюз

1 коментар

  1. Симо каза:

    ЦЕНЗУРАТА В БЪЛГАРИЯ Е ПОТРЕСАВАЩС

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране