26.06.2024 | 12:35
Общински съветник от ДПС във Варна е арестуван, иззети са почти 2,5 млн. лв.
Сали Табаков е участвал в корупционна схема с пари от МОН

Софийската градска прокуратура потвърди информацията, че общински съветник от ДПС във Варна е бил арестуван по разследване на Комисията за противодействие на корупцията.  Съобщението на СГП посочва само инициали, но то съвпада точно името на Сали Табаков.

Във вторник той е бил изключен от партийната организация на ДПС-Варна.

Сали Табаков е обвинен като част от разследване за предполагаема неизгодна сделка за купуване на превозни средства от МОН между 2018 и 2023 г.

Той е обвинен както за съучастие в този случай, така и за пране на пари. Общинският съветник е бил арестуван, а при претърсването му са иззети “общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева” – или общо почти 2,5 млн. лв.

Заедно с него е разследван и З. О. – инициалите отговарят на Захир Османов, който е тъст на Табаков. От него също са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. Той е с мярка за неотклонение “домашен арест”.

Третият обвинен по случая е “длъжностно лице от МОН с инициали А.М.” – неговата самоличност все още не е уточнена. Акцията срещу Табаков и неговия тъст е проведена по досъдебно производство от 21 юни, но за нея се съобщава официално едва сега.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо Табаков и домашен арест спрямо Османов.

Разследването по случая продължава.

Интересното е, че това е второто разследване за корупционно престъпление срещу фамилията на Сали Табаков. Неговият брат Мехмет Табаков – бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Дулово – беше единственият ефективно осъден политик за корупция преди Десислава Иванчева. Мехмет Табаков изкара около 2,5 години в затвора, след като беше осъден за нередности при обществени поръчки в община Дулово.

2 коментара

  1. Пффф каза:

    Сигурно не е дал процент на Шиши и той го е поръчал на куките

  2. Кики рече: каза:

    Мижи да те лАжем! Всичко е ала-бала за пред електората. Ще го изперат без накисвания и ще се върне дори депутатин….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране