18.07.2022 | 0:14
Обвиниха Борис Джонсън за жегите на Острова
Безпрецедентната гореща вълна мори Великобритания

Правителството в Лондон бе обвинено, че не взема на сериозно безпрецедентната гореща вълна в страната, на фона на предупрежденията, че жегата може да вземе жертви, съобщи Франс прес.  В петък метеорологичната служба на Великобритания за първи път издаде предупреждение „червен код“ за екстремни жеги, които представляват „риск за живота“. То важи за тази седмица, когато температурите може да надхвърлят 40 градуса по Целзий.

В събота министър-председателят в оставка Борис Джонсън обаче пропусна кризисно заседание по въпроса на „Даунинг стрийт“ 10, за да се сбогува с приятели в извънградската си резиденция в Чекърс, северозападно от Лондон.

А в неделя вицепремиерът Доминик Рааб, също консерватор, изглежда, се пошегува с темата. „Разбира се, има съвети, които са израз на здрав разум: пийте вода, избягвайте слънцето в най-горещите часове и се мажете със слънцезащитни кремове, ето такива неща“, каза Рааб. След което добави: „Ние обаче трябва да се радваме на слънцето.“ Рааб освен това се обяви срещу планираното затваряне на училища заради жегата.

Това изказване на британския вицепремиер му навлече критики от страна на метеоролози и здравни експерти. „Това не е един хубав слънчев ден, когато човек може да си сложи малко слънцезащитен крем, да излезе и да отиде да плува или да яде навън. Става въпрос за силни горещини, които биха могли да причинят смъртта на хора, защото са много жестоки“, предупреди Трейси Никълс от Парамедицинския колеж.

Кметът на Лондон, Садик Хан от опозиционната Лейбъристка партия, посъветва хората да използват градския транспорт само при „абсолютна необходимост“. Според прогнозите температурата в британската столица може да надхвърли 40 градуса. Историческият рекорд на острова сега е 38,7 градуса, измерени в Кембридж, Източна Англия, на 25 юли 2019 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране