19.02.2016 | 10:29
Очаквано: Кабинетът оцеля
Първият вот на недоверие към кабинета ”Борисов” 2 не мина

Очаквано, първият вот на недоверие към кабинета “Борисов” 2 заради провал в политиката на здравеопазване, който беше внесен от БСП и ДПС, не мина. От общо гласували 215 депутати, “за” бяха 80 (БСП, ДПС, “Атака” и трима независими), против – 130 (ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и трима независими), а 5 (БДЦ) се въздържаха. За да мине вот на недоверие са нужни 121 гласа.

Премиерът Бойко Борисов отсъстваше, защото е в Брюксел на Европейски съвет. Той не дойде и по време на дабатите. И тогава, и сега независимият народен представител Велизар Енчев, който се присъедини към вносителите, настоя той да бъде извикан. Цецка Цачева обаче заяви, че очевидно няма как премиерът да дойде, след като е в чужбина.

На гласуването присъстваха вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев и министрите Петър Москов, Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Даниел Митов, Ивелина Василева, Теменужка Петкова, Екатерина Захариева, Десислава Танева.

Москов: По-лесно е да си против

По-лесно е да си против, отколкото да си прав, мнозинството потвърди, че стои зад управленската програма на кабинета, това коментира след гласуването здравният министър Петър Москов.

Той обясни, че в рамките на тази година една от целите на ведомството, респективно на правителството, ще са правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволни дружества като втори стълб. Москов не скри, че част от аргументите, които той е чул при дебатите са били полезни, защото се отнасят до ясно разписани действия.

Той обаче няма да отстъпи от лекарствената политика, нито ще направи компромис по отношение на промяната на инфраструктурата на здравната мрежа, начина на финансиране, на изискванията НЗОК да заплаща за комплексност и резултат.

“Трябва да има усъвършенстване, поука от не добре конструирани административни актове, но не и промяна в политиката, защото това са смислени политики – да има повече лекарства, те да са на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, да продължим да прехвърляме тежест от болничната в доболничната помощ, което е реален процес”, убеден е министърът.

В същото време трябвало да е ясно и каква инфраструктура отговаря на нуждите на пациентите, а не на бизнес идеите на определени граждани.

Дебатите по вота се проведоха в сряда и завършиха със скандал между здравния министър Петър Москов и депутатите от БСП и ДПС, които внесоха вота. Управляващите и опозицията размениха политически нападки и обидни квалификации. Сред критиките на опозицията бяха разделението на здравните пакети, здравната карта, пръстовите идентификатори и скандала с ваксините.

Здравният министър изтъкна 10 лъжи в мотивите на двете партии. На помощ в аргументацията депутатите използваха консерви, пакетчета захар с логото на ГЕРБ и карта с черепи, припомня БНР.  Вотът на недоверие нямаше шанс, след като парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт, РБ, АБВ и БДЦ декларираха подкрепа за правителството и здравния министър.

Депутатите от ДСБ също обявиха предварително, че ще подкрепят Петър Москов, защото одобряват неговата политика, макар да минаха в опозиция. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов декларира категорично, че Петър Москов е най-успешният министър в кабинета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране