19.06.2015 | 17:51
Очаквано: Съдът отмени присъдата на Цветан Цветанов
ВКС върна делото за ново разглеждане

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказа му да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

От решението, публикувано на страницата на съда, става известно, че съдиите са уважили жалбата на Цветанов срещу издадената му присъда и са приели, че е нарушено правото му да получи правосъдие от безпристрастен съд,  гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от НПК.

Решението е подписано с особено мнение от съдия Жанина Начева, която счита, че не е допуснато нарушение, се отбелязва в решението.  Обвинението срещу Цветанов е, че е отказал да разпише прилагането на специални разузнавателни средства за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Процесът стана известен като делото за шестте “Не” – защото Цветанов е пренебрегнал разрешенията на съда, като е поставил собственоръчно резолюции “Не!!!” върху шест искания за СРС-та. По него бившият вътрешен министър има потвърдена на две инстанции присъда от четири години затвор.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков, обясни, че образно казано, двете съдебни инстанции, осъдили Цветанов, са искали да му отмъстят, а сега има справедливост. Според него не може да се твърди, че ГЕРБ са се върнали на власт и клиентът му е бил оправдан, защото решението на Апелативния съд е било взето във време, когато премиер е бил Борисов. “Проблемът е изначален, защото Цветанов не е извършил престъпление”, добави Менков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране