27.10.2021 | 14:32
Огън по команда на Борисов и ДПС: ВМРО обжалва решенията на Петков, ГЕРБ атакува Радев
Спорното решение на Конституционния съд за Кирил Петков стана оръжие на ГЕРБ и ВМРО в предизборната кампания

Решението на Конституционния съд с което бе постановено, че Кирил Петков е бил назначен за министър в нарушение на основния закон, даде на партиите повод да атакуват и бившия министър, и президента Румен Радев. Излязло в средата на предизборната кампания, решението стана част от арсенала на ГЕРБ и ВМРО, които управляваха в коалиция допреди няколко месеца.

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент Анастас Герджиков обяви, че е недопустимо конституцията да бъде нарушавана от президента. Той заяви, че Радев е знаел за канадското гражданство на Петков, но въпреки това го е подкрепил.

Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната„, заяви той.

В същия тон се изказа и лидерът на партията Бойко Борисов, който бе на посещение в Русе. Той заяви, че само искал да се спазва върховенството на закона.

Радев как не е знаел за декларацията. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи, които уж са най-великите. Кирил Петков в началото може да не е знаел, но като е разбрал не е реагирал. Радев обаче е знаел и затова поиска КС да прекрати делото„, заяви Борисов.

От ВМРО пък обявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд всички актове на Петков като министър. Според тях постановеното от КС поставя под въпрос и всички решения на служебното правителство, взети с участието на Петков. От партията на Каракачанов призоваха „прокуратурата веднага да се намеси“, макар че държавното обвинение вече обяви, че има проверка по случая.

В същото време ще ви припомним, че вече такива герои сме ги гледали. По времето на царя едни юпита се заявиха, че ще сменят системата, но вместо това промениха единствено собственото си финансово състояние. Затвориха ядрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и си тръгнаха и обрекоха държавата ни на енергийно робство за сметка на високи постове в Брюксел„, написаха от партията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране