08.07.2015 | 21:42
Огледай се, ослушай се – и тогава превърти Рубикона на изборите
Дългата резервна скамейка на ГЕРБ

Радио “Фокус”: Официалният слоган на ПП ГЕРБ за местните избори през октомври 2015 година е “Видими резултати за България”. За акцентите в предизборната кампания на ГЕРБ ще говорим в следващите минути, с Елен Герджиков от националният предизборен щаб на ГЕРБ. Г-н Герджиков, какви са посланията на слогана, който избирате за местните избори. “Видими резултати за България”, какво означава това на езика на избирателите?

Елен Герджиков: Мисля, че е достатъчно ясна основната идея в кампанията, която сме подготвили, е да накараме хората и да ги помолим да гласуват разумно, да гласуват на базата на факти, а не емоционално. Да се огледат, да видят добрите примери и да изберат тъкмо тях в момента, който бъдат сами в стаичката за избор.

РФ: Вярвам, вероятно ще признаете, не във всички общини има видими резултати. Там на какво ще заложите?

ЕГ: Ами да, именно, че сме отчели този факт. За съжаление в България не се развиват с еднакви темпове, което е процес, който трябва да бъде спрян. Той не е добър както за общините, които се развиват добре, така и за общините, които изостават. Нашата основна идея е да се видят добрите примери, дори те да не са в общината, в която живеете, за да стане ясно, че доброто управление не е приоритет на една или две или три български общини. То може да бъде внедрено във всяка българска община, стига да има желание и стига да се изберат хора, които знаят как да го направят. В този смисъл, искаме добрите примери да бъдат добри примери не само за общините, в които те са факт, а и за съседните общини и за всички българи.

РФ: Разбирам, че избирате своеобразен и иновативен подход, защото предизборните кампании обикновено преминават под мотото на обещанията. Вие обаче обръщате поглед назад към времето, което е минало, за да покажете резултати.

ЕГ: Не, ние правим и двете. Обръщаме поглед назад, разбира се, защото имаме история. Това е, разбира се, когато си управлявал един мандат, когато си управлявал 2 мандата, това е абсолютно задължително да се отчетеш пред избирателите. В същото време ние поставяме видимите резултати не само като факт, а и като цел за следващо управление. Нашите управленски програми, това което ние искаме от нашите кметове да запишат като програми за следващият управленски период да бъдат конкретни. Да бъдат конкретни проекти, в които да бъдат записани. Не просто обещания, ще се случи това или онова, а да бъдат записани като видими резултати. Като нещо, което ще се случи и ще бъде отчетено конкретно. Така че ние гледаме и в двете посоки, но по един единствен начин и това е конкретен и прагматичен начин. (…)

РФ: 8 депутати влизат в надпреварата за местните избори. Защо се оттеглят от работата си като народни представители?

ЕГ: Аз не мисля, че трябва да се мери работата на народния представител с тази на кмета, да се мери по престижност или по някакъв друг критерий. Става дума тук единствено и само за целесъобразност, кой човек къде би бил достатъчно полезен. Имайте предвид, че работата на кмета е изключително отговорна и тежка. Тя е изключително индивидуална, в смисъл, че конкретният човек, с неговата тежест, с неговите познания, неговите способности и интелект е много важен за организиране на работата в съответната община. Така че, няма нищо чудно в това, че един депутат е номиниран за кмет. Аз лично от моя гледна точка намирам кметската работа за изключително отговорна и важна. В този смисъл човек, който има опит в законодателството, би бил полезен за всяка една община.

РФ: Това може ли да се тълкува като дефицит на кадри, капацитети, с които ГЕРБ да излезе в предстоящите избори?

ЕГ: В никакъв случай! Тези истории за дефицит на кадри може би бяха актуални преди 4-5 години. Мисля, че ГЕРБ отдавна е показала, че този проблем не съществува в нашата партия!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране