09.04.2022 | 15:19
Огромна катастрофа заплашва Босфора
Причината е наличието на плаващи мини

Пенсионираният контраадмирал на турските военноморски сили Джихат Яйчи алармира за опасност от голяма катастрофа в пролива Босфора поради наличието на плаващи мини в Черно море. Според него е очевидно, че те са пуснати в морето от украинска страна.

ФСБ на Русия отбеляза, че украинските военни след началото на руската специална операция в Украйна са инсталирали близо 420 мини на подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. Службата не изключва възможността за отнасяне на дерайлирали мини в Босфора и по-нататък в моретата на Средиземноморския басейн поради наличие на течения.

„Вземат се необходимите мерки. Няма обаче 100% гаранция за сигурност. Ако една от тези мини падне в протока, това ще доведе до смърт на хора и катастрофа. Като се има предвид, че 2.5% суров петрол се доставят на света през нашите протоци, то това би било критично за света. Ако един от корабите, превозващи експлозивни товари, взриви мина в Босфора, ще има големи последствия“, каза контраадмирал Герчек Гюндем, цитиран от Герцек Гюндем.

Според него „съвсем очевидно е, че украинската страна е пуснала мините в морето“. „Няма причина Русия да пусне тези мини. Защо Русия ще се намесва в собствената си търговия, оставяйки мини в Черно море? Русия осигурява транспортиране по море, както на суров петрол, енергия, зърно“, така и на други експортно-вносни стоки. С други думи, мините засягат най-сериозно морската търговия на Русия. Освен това Украйна няма военни кораби. Защо Русия ще поставя мини в морето, за да се намесва в Украйна? Следователно е очевидно, че Украйна е напуснала тези мини“, каза Ячи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране