25.06.2021 | 11:14
Огромна сграда се срути във Флорида, 99 души са в неизвестност (видео)
Сред хората в неизвестност са и близки на първата дама на Парагвай Силвана Лопес Морейра

Голяма част от 12-етажна сграда в Сърфсайд (окръг Маями-Дейд, Флорида) се срути, отне живота на най-малко един човек и рани десетки други. 99 души са в неизвестност и е възможно всички те да се намират под руините.

Инцидентът е станал в четвъртък, но все още причината не е изяснена. Разследването ще започне след завършване на спасителната операция.

37 души са били извадени от разрушенията, а поне 11 от тях са били ранени. Всички са получили медицинска помощ на място, а четирима са откарани в болница, обявиха от противопожарната служба, цитирани от CNN.

Общо 102 души, които живеят в сградата Champlain Towers на „Колинс Авеню“, са били открити.

„Това е окуражаващо. Знаем местонахождението на тези хора и те се намират в безопасност“, обяви кметът на Маями-Дейд Даниела Кава. „Почти толкова обаче се издирват“.

Спасителните операции продължават и през нощта. Екипите използват сонарни камери и обучени кучета в търсене на оцелели.

Те са влезли в подземен паркинг под сградата, казва директорът на полицията в Маями-Дейд.

Под руините са се чували шумове, но не могат да бъдат оприличени като гласове, а по-скоро като удари.  „Използваме камери и раздигаме разрушенията, за да открием хората“, казва зам.-директорът на спасителния екип в окръга.

Сградата е построена през 80-те години на миналия век, а през последните няколко седмици покривът ѝ е бил ремонтиран. Не е ясно дали това е изиграло роля за частичното ѝ пропадане.

Шимон Вдовински – професор от Университета във Флорида – казва пред CNN, че е провел проучване преди година, което установило, че Champlain Towers показва индикации за „потъване“ през 90-те. От 1993 до 1999 е губила височина по два милиметра на година.

Вдовински добавя, че няма как само това да предизвика разрушението, но може да е един от факторите.

„Ако една част от сградата се движи, може да бъдат предизвикани напрежение и пукнатини“, обяснява той.

Кметът на Маями-Дейд казва, че това е „нечувана ситуация, която никой не може да си представи и никой не е предвидил“.

Кава добави, че Червеният кръст и агенцията за социално подпомагане в града са осигурили подслон на хората, загубили домовете си.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис (Републиканска партия) издаде заповед за осигуряване на помощ на пострадалите семейства. Той обяви извънредно положение в окръга.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Федералната агенция за справяне с бедствията е готова да помогне и е осигурила всички нужни ресурси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране