29.11.2021 | 10:02
„Омикрон“ се появил при болни от СПИН
Кантарджиев съветва старците да се ваксинират с бустерна доза

Възможно е новият вариант „Омикрон“ на коронавируса да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ проф. Тодор Кантарджиев.

„Искам да успокоя българският народ. Още не бях отстранен, когато се подписа договор с „Пфайзер“, че ако стане мутация, която много променя нещата и трябва нова ваксина, нашата страна в рамките на 100 дни ще има възможност да я използва“, добави той.

Според него, вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при варианта „Омикрон“ е много малка. Може да действат по-слабо, заяви експертът.

„Над 50 мутации има този щам, като над 30 са само тези, които са в протеина на шипчето. Затова се правят изследвания, за да се установи дали сегашните ваксини пазят или дали ако си преболедувал, няма да се разболееш пак“, добави той.

С приближаването на „Омикрон“ към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят.

„Омикрон“ беше определен като вариант, будещ безпокойство поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат настоящите тестове; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване“, каза Кантарджиев.

„Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора“, смята професорът.

Кантарджиев е категоричен, че когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди, че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така, или става въпрос за фалшива ваксинация.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, каза Кантарджиев.

„Възторгът на здравното министерство, че е справило с четвъртата вълна малко трябва да бъде отложен. Нужни са мерки. Министърът трябва да подпише заповеди за това какво да се секвенира и кой да се изследва. Съветвам хората да носят маски, да не се събират излишно, защото не бива да допускаме масово разпространение на новия щам и то преди да е ясно как действа и пазят ли ваксините“, добави той.

Българинът да не се смята за безсмъртен, нека да се пази, призова експертът.

„В европейските държави, които разхлабиха мерките, вече има грип. Във Великобритания, Германия върлува от тип А и то от H3. Около 10-15% е от тип Б. Противогрипните ваксини защитават от тези варианти. Ако дойде при нас грипа, ще е в края на януари или през февруари“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране