22.12.2021 | 11:11
Омикрон влезе официално в България
Частна лаборатория регистрира първите заразени у нас с най-новия щам на коронавируса

В България има шест потвърдени проби на новия вариант на коронавируса Омикрон, обяви собственикът на веригата лаборатории „Цибалаб“ Недялко Калъчев.

„В петък имахме една положителна проба. Вчера (вторник) имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече“, каза той пред Нова тв.

Секвенирането на пробите обаче се извършва в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват”, каза Калъчев.

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова също обясни, че има доста съмнителни проби за Омикрон от софийските лаборатории и болници. Изпратените сега пробище бъдат официално потвърдени чрез геномно секвениране след Нова година.

През изминалото денонощие са установени 1883 нови случая на коронавирусна инфеция при направени 35 809 теста. Процентът на положителните тестове е около 5 на сто.

Декларираните като излекувани са 1778, а починалите с коронавирусна инфекция са 64 души.

Броят на пациентите, настанени за лечение в болница, продължава да намалява и те вече са 4300, като 493-ма са в интензивно отделение. По време на пика на вълнатата от Делта варианта те бяха над 8000 души.

През последното денонощие са поставени 19 003 дози ваксина, като напълно ваксинирани са близо 29% от българите, а 3.5% са с бустерна доза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране