20.02.2015 | 11:19
Опорните точки на БДЦ: Депутатите са незначителни, групата е на управляващите!
Любен Дилов - син е новият касиер на парламентарната група
В медиите се появиха опорните точки на парламентарната група на БДЦ, написани от Любен Дилов – син и Калина Крумова:
Скъпи приятели,

 пишем ви с Калина това писмо единствено в качеството си на бивши депутати и хора, които в момента полагат усилия да създадат единен и успешен образ на колективните ни усилия, наименован към този момент БДЦ.

Умоляваме ви да го почетете до края, защото целта ни е да внесем яснота и  успокоение, да набележим цели и посоки, които ще донесат успех на всеки, участващ в общия ни проект.

Поводът е известно състояние слабо ентусиазиран хаос, който цари в момента – и  в действията на политическия съвет на коалицията, но в далеч по-голяма степен при парламентарната група. Състоянието е съвсем естествено, като се има предвид неопитността на значима част от депутатите, външните обстоятелства около разпада на ББЦ и постоянната необходимост да се обясняваме за миналото си, вместо да говорим за бъдещето.

Сигурни сме, че този етап приключи. Започва нов етап – изграждането на единния образ на БДЦ, който се нуждае не токова от големи, колкото от координирани усилия. Още повече те ще донесат взаимна полза и това е точно темата, за която ви пишем.  Позволили сме си да степенуваме нещата:

1.Стойността на депутатите

За добро, или лошо  в 43-то Събрание стойността на отделния депутат е незначителна Управляващите имат достатъчно явна, и още по-достатъчно скрита подкрепа. Правилникът на парламента не позволява създаването на нови групи, различни от тези, с които депутатите са влезли, както и присъединяването към други групи. Т.е. цената на отделния депутат във всеки един смисъл е само в общата стойност на съответната парламентарна група. И ако има смисъл от инвестиции – на средства и усилие – то е само по посока на създаване на имена и разпознаваемост, както на депутатите като личности, така и на окалицията. Авотритетът и публичният образ на депутатите и  партиите в БДЦ  са скачени съдове. Възможността за самостоятелна „кариера“ е практически нулева. Известната незабележимост на нашата група до този момент е както недостатък, така и възможност. Възможност, която не бива да пропиляваме. Общия интерес е БДЦ да се развива стремително като марка и да прехвърляме взаимно авторитет и популярност от парламента – към политическото поведение на коалицията и обратно.  За целта ние ще създадем централна политика, ще ви подкрепяме всячеки с с медии и изяви, с намерението да ви превърнем в ярки лица на БДЦ. От вас очакваме активност, особено в избирателните ви райони и – най-вече – в медиите. Надяваме се, че разбирате – стойност на политическия пазар имаме само заедно. В момента – при общата ценностна криза в политиката и умората от старите играчи, имаме уникален шанс да покажем свежо, компетентно и различно лице, което да се „продаде“ добре в следващия изобрен цикъл, който се задава: местни-президентски- парламентарни избори.
2. Партийна принадлежност : на 22-ри ще обявим, наред с идеологията на коалицията, официалнат оценка за 100-те дни на кабинета, принципите на нашето разширяване, така и възможността в коалицията БДЦ да се членува индивидуално. Според нас това е чудесна възможност за депутатите –  а и не само за тях –  напуснали ББЦ да не влизат в друга партия, а да бъдат индивидуални членове на коалицията. С това цената им по никакъв начин не страда, имат всички възможности да заемат ръководни позиции в щабове и органи, стига да го желаят. Пътят им за политическа кариера  в рамките на коалицията, към изпълнителната власт и т.н. е открит, с максималната защита, която можем да им осигурим от позициите на нашите пет партии, плюс тези, които ще се присъединят в последствие.
Единството на парламентарната група ни е особено важно, но след всички неща, които Ники каза и продължава да говори по наш адрес, не виждаме как ще можем да продължим за напред да бъдем заедно с депутати, които заявяват принадлежност към него и ББЦ. За това молбата ни е те да изберат – да се присъединят към някоя от политическите формации в коалицията, или да бъда индивидуални членове на БДЦ. За това не са нужни някакви гръмки декларации и медийни изяви, а просто едно заявление, което ще бъде възможно след 22-ри февурари.
Очакваме от вас и по-голяма активност: бъдете депутати не само с карта на народен представител, а реално действащи – както в заседанията на парламента, така и с участието си в ресорните комисии и по време на парламентарен контрол. Ние сме готови, заедно с политологическата група и прес-центъра да ви съдействаме всячески по изготвянето на изказвания,  въпроси, тези, подготовка за медийни участия.

3. Местните избори – създаване на тил за БДЦ и парламентарната група е основната ни задача на предстощите местни избори. Целим се да даме яростна битка в няколко областни центрове, да стигнем на балотаж в два-три големи и поне в 20 по-малки градове и много общини. Подготвяме силни кандидати и смели тези, но  отборната игра на местните избори е изключително важна.Усилията ни са  насочени към юни-юли, БДЦ да има разпознаваемост и подкрепа от 4 и нагоре %. Ако играем навсякъде, където е възможно с марката БДЦ, ние даваме на местните кандидати, освен логистична и материална подкрепа от София, но и възможността да стартират с едни добри проценти одобрение собствените си кампании. За целта наистина е важно да работим заедно, да обсъждаме внимателно всеки кандидат за кмет, за листа, като вашите виждания за районите, в които имате влияние и интереси са особено важни. В момента работим над механизъм, който да направи така, че новоизбраните ни съветници също да са чувстват като единна група и да имат общи инициативи в местната власт и подкрепящо медийно присъствие. За целта са ни особено важни и контактите ви в местните медии, които да укрепим и развиваме.

4. Възможно участие в изпълнителната власт преди края на мандата . Тази вероятностне бива да се изключва. В момента се ползваме с доверие от страна на управляващите, което се дължи не на някакво наше задкулисно поведение, а най-вече на разумните ни позиции по парламентарни въпроси и реалистичната ни обща оценка за случващото се в България. Това може да прерастне и в нещо повече, за което – уви – в момента не сме готови. Нито имиджово, нито организационно.Ако утре се наложи да влезем в изпълнителната власт, това ще бъде гибелно за нас в сегашното ни състояние.  Трябва да положим сериозни усилия в коориднация и единно говорене, да започнем например с една обща кадрова банка, в която да проучим и класираме взаимно личности, които се предлагат както от партиите, така и от депутатите според  техни възможности, интереси и амбиции. 5. Медии и публично поведение:  От няколко дни за нас и вас работят изключителни медийни специалисти – Жана Николова и Аглая. Заедно с Велислав Русев те са наети да създават личния ви образ, както и колективното присъствие на на парламентарната група и БДЦ. Това, което ние с Калина, с нашите връзки можем да направим също не е малко. За целта трябва да ни отделяте малко повече внимание за индивидуална работа. Например: докато ви научат и почнат да ви гонят за интервюта, хубаво е да правите кратки писмени мнения  – статии или коментари по важни въпроси, в които се чувствате подготвени и можете да кажете нови неща.
Винаги сме насреща да оформим един такъв текст като статия по начин, по който ще бъде харесана от вестниците. Основните издания са петимни за подобни текстове и много по-лесно ги пускат, отколкото интервюта. 
Няколко примера.  Жоро Недев и Кънчо Филипов – „За нуждата от нова/актуализирана енергийна стратегия“ – такъв текст ще излезе веднага,  навсякъде, ако го предложим в обем  до 5500 знака. Кенов, който повдигна темата : „Има ли  горска мафия в България“, Борето – трябва ли и световните шампиони да имат пожизнени пенсии по заслуги… и т.н. и т.н. Подобни тесстове ще излязат веднага навсякъде с моето посредничество и нашата обща редакция. Те ще ви откроят, ще започнат да ви търсят за мнение и т.н. 
Ако Любо е насочен повече към медиите и публичното говорене, то Калина е съсредоточена в местното поведение на депутатите, в местната политика. Но задължителна е по-голяма  координация за всеки вид активност – от приемните по избирателни райони да участие, или дори само присъствие,на различни видоме мероприятия, семинари, конференции и прочее. Дори само информативната стойност за подобни включвания показва, че не “ спим“! А и така, малко по малко, за всеки депутат се събира портфолио, което да служи по-нататък.
Като заяваме, че сме готови по всяко време да обсъдим конкретни предложения и мнения по току-що казанато, оставаме с най-добри чувства към вас.

 

Калина Крумова                                                                 Любен Дилов –син

По Бареков и субсидията
Законът за политическите партии ясно казва, че субсидията, отпускана на всяка коалиция, представена в парламента, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. Независимите не получават субсидия.Ако коалиционното споразумение не предвижда такова разпределение, принципът е парите следват депутата.

 В нашия случай партия ББЦ не е член на коалиция БДЦ, съответно не трябва да получи автоматично част от субсидията. Субсидия трябва да получат депутатите, напуснали или останали в ББЦ и има ясен законов механизъм как да стане това. До този момент никой депутат от БДЦ не е направил каквито и да е постъпки, които противоречат на закона.

Предвид  постоянните опити на Бареков за привличане на вниманието към себе си, независимо от начина, по който  го прави, ние се опитахме да оставим поведението му само да говори за себе си.

 Убедени сме, че повечето от вас, разбират причините за разпада на ББЦ без да е необходимо повече да ги конкретизираме. Предполагаме, че темата субсидия  отразява проблем на финансирането на ББЦ, което обаче не е достатъчно основание обществото да се занимава с нея.

1 коментар

  1. Пенев каза:

    Политическата проституция се настани в 43-тото Народно събрание.Много бити карти, „седнаха“ на нещо което не са вдигали.Трябва да имаш очи от балатум,за да не можеш да видиш недоволството в очите на българите, които са гласували за Бареков,а не за индивиди които му ближеха подметките.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране