04.04.2022 | 10:25
Орбан и Вучич спечелиха отново изборите в Унгария и Сърбия
Партията на унгарския премиер води с 55.7% от гласовете, а на сръбския президент - 59.8 %
Виктор Орбан

58-годишният Виктор Орбан и неговата ФИДЕС печелят без проблем парламентарните избори в Унгария, показват първите данни от преброяването на резултатите. При обработени 57.6% от бюлетините ФИДЕС води с 55.7% от гласовете, а обединената около Петер Марки-Зай опозиция остава с 32.5 на сто.

Унгарците гласуваха вчера на парламентарни избори след напрегната кампания, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на управляващия от 12 години премиер Виктор Орбан имаше лек превес в предизборните анкети, а срещу тях за първи път от години се изправи широка коалиция. Временните резултати от преброяването на бюлетините са други – ФИДЕС печели 133 места в 199-членния парламент, според официалния уебсайт на националната избирателна служба.

На провелите се по същото време избори в Сърбия Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич печели 59.8 на сто от гласовете за парламент, а Вучич е начело в изборите за президент със 71.74 на сто. „Мога да ви обещая, че няма да изхвърляме Достоевски от училищата и Чайковски от операта“, заяви Вучич след победата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране