27.06.2024 | 22:44
Орлин Алексиев пак наднича зад Слави Трифонов
Лидерът на ИТН иска на всяка цена той да посочи новия шеф на БНТ

Неочакваното решение на Трифонов да оттегли подкрепата си за правителство с първия или втория мандат отприщи множество предполагаеми сценарии. Според няколко източника на „Филтър“ Слави е бил договорил петима министри, които да влязат в първия кабинет, съставен от ГЕРБ. Известният шоумен настоявал неговата формация да излъчи и човек, който да оглави БНТ.

За Трифонов телевизията винаги е била много важна, а 7/8, в която хората му намериха пристан, след като напуснаха Би Ти Ви, е пред фалит. Така от години екипът му не е реализирал нито един мащабен екранен проект, което може да се промени, ако вратите на БНТ се отворят за шоумена.

Трифонов от години е спряган като близък до ДПС и лично до Ахмед Доган. В случай че успее да състави експертен кабинет с мандат на ИТН, добрите отношения с ДПС няма да бъдат прекъснати. Губещ от подобно развитие на събитията обаче ще бъдат най-вече ГЕРБ.

Не са малко анализаторите, които твърдят, че неочакваният завой на Трифонов е взет под влияние на неговия близък дългогодишен приятел Орлин Алексиев. Той е едно от знаковите лица на управлението на София – общински съветник цели 3 мандата от ГЕРБ. През 2019 година изненадващо обяви, че напуска политиката, няма да се кандидатира занапред за общински съветник и ще се върне в частния бизнес.
По времето, когато беше в общината, бе по-влиятелен от кмета Йорданка Фандъкова, защото бе човекът, който отговаря за бюджета и финансите в Столичната община и респективно – за обществените поръчки. Между двамата бе назряло напрежение и дори преди години Фандъкова обяви, че ако се кандидатира за нов мандат като кмет на София, трудно би работила с Алексиев.

Самият той има диплома по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и магистратура по бизнес администрация в Нов български университет. Занимава се с частен бизнес още от 1991 г., а в управлението на столицата влиза през 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет, а Алексиев е избран за общински съветник от листата на ГЕРБ. До 2018 г. бе представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка и бе сред инициаторите София да си върне контрола над финансовата институция.

Още през 2014 година пък полицията извърши обиск в негова автокъща. Алексиев бе един от българските участници в рали „Дакар“, а тогава бе разбит канал за наркотици. Твърдеше се, че той е използвал ралито, а чист кокаин бил крит в автомобилни гуми.

През цялото време Трифонов и Орлин Алексиев поддържат изключително близки отношения. В същото време бившият общински съветник през последните години е прекъснал всякакви връзки с Борисов. Това подклажда предположенията, че неочакваната смяна на позицията на Трифонов по повод подкрепа на кабинет с мандат на ГЕРБ може да е взета и под влияние на приятелството му с Орлин Алексиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране