12.06.2021 | 11:35
От фондации-фантоми до Стъки: Кой „усвоява“ парите от Националната програма за младежки дейности
Добър храненик на спортното ведомство е и създаденият през 1995 г. лично от Бойко Борисов спортен клуб "Ипон", който от 2017 г. досега е получил общо 186 149 лв.

Фондации на партийни функционери и свързани лица са сред големите бенефициенти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности, която се финансира от вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри.

Средствата по нея са разпределени в последните месеци на управлението на Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта, а в края на 2020 г. бюджетът й е увеличен двойно на фона на стойността от предишни години, като достига сумата от 5,4 млн. лв.

Това показва разследване на в. „Банкеръ“, публикувано в петък. Медията разполага с документи, според които Кралев е разпоредил предварителното й изпълнение – т.е. парите за одобрените победители да бъдат разпределени веднага. Крайният срок за подаване на проектите е 10 работни дни от момента на обявяването на началото на конкурсите в сайта на ММС в средата на януари 2021 г.

Към 9 март вече са избрани и победителите – общо 35 неправителствени организации, от които четири разпределят по 675 000 лв. (т.е. получават половината от целия бюджет на програмата).

„Национална младежка мрежа“ е едно от тези четири сдружения. Член на управителния съвет на организацията е Филип Кирев – бивш главен секретар на СДС и началник на кабинета на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката от кабинета „Борисов 2“.

Медията цитира доклада на конкурсната комисия в Министерството на спорта, според който проектното предложение на „Национална младежка мрежа“ залага цели, които „не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните нужди“.

Разходите по проекта „не са обосновани по отношение на нуждата от тяхното извършване“ и са описани „само чрез калкулиране между брой и единична цена“, цитира още вестникът.

Въпреки несъответствията, проектът е оценен със 74 точки и получава финансиране в размер на 675 000 лв. 

Проектът се нарича „От теб зависи“ и се представя като информационна кампания за „превенция на различни форми на зависимост при младите като подпомага осигуряването на подкрепяща и насърчаваща среда за личностна, професионална и социална реализация на младите хора в страната“.

От теб зависи / Остани в реалността“ представлява страница във Facebook със 150 последователи, в която се публикува по една снимка с мотивационни послания на ден от края на април 2021. Кампанията има и профил в Instagram с общо 12 последователи.

„За целите на проекта Сдружението разпространява информационни материали в печатни медии, банери в интернет медии, телевизионен клип. Цялостната информационна кампания има за цел да покаже живота без зависимости, с акцент върху ценността и важността на личността, помощта от околните и видовете професионална помощ. Изпълнението на кампанията ще даде гласност на проблема и ще подпомогне създаването на условия за изграждане на социално отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот и превенция на различни форми на зависимости сред младите хора“, се казва в описанието на инициативата.

По информация на „Банкеръ“ – това не е първият скъп проект, който ММС по времето на Красен Кралев финансира в полза на сдружението – от началото на мандата му „Национална младежка мрежа“ е получила общо 1,323 млн. лв. от отчисленията за хазартна дейност. 

През пролетта на 2020 г. сдружението е спечелило проект със същата тема и идея за изпълнение, но с различно име „Бъди НЕзависим“. Проектът отново се изпълнява под формата на публикации във Facebook страница със 164 души последователи и платени статии във вестници като „Труд“ и „24 часа“.

Финансовият директор на „24 часа“ Петър Коларов се оказва сред победителите в конкурса на министерството на Красен Кралев за младежки дейности. Две от фондациите, спечелили по 675 000 лв. „Евроскок“ и „Повече от дом“, са свързани с него. Коларов и още една от колегите му Радина Иванова напускат управлението на „Евроскок“ на 10 май, но Иванова все още е член на ръководството на второто НПО.

Според данните на „Банкеръ“ – телефонът и мейлът на Петър Коларов са посочени като връзка в Търговския регистър на друг бенефициент от Министерството на спорта на име „Спортен Клуб А-ТЕАМ“ в София. Стойността му е малко над 375 000 лв. За последните 4 години клубът е спечелил близо 1,1 млн. лв. от спортното министерство, твърди разследването. Адресът му на регистрация обаче е в едноетажна порутена постройка в Княжево, в която не личи да се развива спортна или младежка дейност.

„Българска федерация ММА“ на Станислав Недков-Стъки също се оказва сред редовните получатели на средства от бюджета за младежки дейности, като последният й проект е оценен на 118 073 лв., пише „Банкеръ“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране