20.02.2023 | 16:27
От топла пролет до снежна зима тази седмица
Очакваме да е топло в началото и по-студени дни към края й

Прогнозата за времето за тази седмица може да се нарече „Сблъсъкът на моделите”, тъй като двата основни – ЕС и GFS – към момента дават корено различни данни за края й. GFS моделът прогнозира застудяване и валежи от сняг, а ЕС моделът е на различно мнение – остава по-топло и пролетно от обичайното, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

Според техните анализи, топлото време със сигурност ще продължи до средата на седмицата, а след това ни очаква разваляне на синоптичната обстановка, която ще бъде породена от стратосферното затопляне. Все още е много рано да се прогнозира точно накъде и кога ще се спусне очакваната по-студена въздушна маса, защото на практика процесите в стратосферата са много трудно изчислими. GFS и GEM, както и някой данни на ЕС, ни дават поглед, че ни предстои застудяване и валежи от сняг. Ще следим за вас сложната прогноза и ще ви информираме ежедневно за развитието й на сайта и във фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/Meteobalkans

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през новата седмица:

Времето в понеделник

Минималните температури ще останат без съществена промяна и ще са в широки граници. По-студено остава в планинските райони, като на отделни места градусите ще се понижат до 1°С. По-високи ще са сутрешните стойности в Северозападна и Източна България – до 7-10 °С.

Максималните дневни температури в страната ще се понижат и ще са между 13 и 18°С.

През първия ден от новата седмица ще преобладава променлива облачност, която над западните райони ще се разкъса и ще има повече слънчеви часове. Значителни ще са облаците обаче над източната половина от страната и на отделни места там ще превали слаб дъжд.

През деня ще духа силен северозападен вятър.

Времето в София: През нощта срещу понеделник от северозапад облачността отново ще се увеличи, но ще е предимно разкъсана и висока. Минималните температури ще са до 3-4°С.

През деня над столицата ще има променлива облачност, която следобед ще се разкъса до слънчево време. Очакваните максимални температури ще достигнат стойности до 12-13°С.

Времето в планините: Ще преобладава значителна облачност и на места в Централна Стара планина и Странджа ще превали слаб дъжд. Ще духа силен северозападен вятър. Максималните температури ще се понижат и на 1200 метра ще са около 8°, на 2000 метра – около минус 3°. Остава висок рискът от лавини.

Времето на Балканите: Серия от преминаващи атмосферни смущения ще дестабилизират времето над северните райони от полуострова и на много места над Унгария, Северна Румъния и Източна Сърбия ще превали слаб дъжд. Над останалата част от Балканите остава необичайно топло.

Времето във вторник и сряда

Във вторник и сряда ще е предимно слънчево с пролетни температури. Ще духа слаб западен вятър. Очакваните максимални стойности ще са с 10 до 13 градуса над климатичната норма, като преобладаващите ще бъдат между 15° и 23°. Сутрините обаче ще си остане хладно с минимални температури между 1° и 9°С. За вторник е обявен и жълт код за силен вятър. Предупреждението за потенциална опасност е в сила за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

Разваляне на времето очакваме от четвъртък

Денят ще започне с увеличение на облачността от запад, а до края му облаците ще покрият цялата страната. Ще започнат валежи от дъжд, като по-значителни ще са над западните райони. Вятърът ще се ориентира от изток и ще се усили до умерен. Ще остане необичайно топло за втората половина от февруари, но все пак максималните температури ще се понижат с 2-4 градуса и ще са между 10-13 °С.

Времето в петък и през уикенда

В петък и до края на седмицата според GFS модела времето ще претърпи сериозна промяна. В петък то ще е предимно облачно, но без валежи. Късно вечерта и през нощта срещу събота от запад ще започнат слаби валежи от дъжд.

Ще започне и постепенно понижение на температурите и валежите през съботния ден ще се усилят, като по-значителни ще са те над Западна и Северна България, а в неделя и над източните райони. В Предбалкна и планинските райони ще превали и сняг.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране