22.07.2024 | 11:15
Отиваме избори на 6 или 20 октомври
Червените също със стратегия, връщат в екипа си изгонени от Нинова социалисти

Президентът Румен Радев още не е връчил втория мандат официално, а партиите в парламента се стягат за избори наесен. Две дати се обсъждат в събранието за евентуален вот наесен, като били коментирани 6 октомври и 20 октомври. Това установи проучване на „Уикенд”, направено сред депутати от всички парламентарни групи, които отсега били наясно, че няма да има правителство и със сигурност се отивало на поредни предсрочни избори.

Хора от ГЕРБ разказаха, че вече са се подготвили и за кампанията си, като по места депутатите открито разказвали на електората, че няма да седнат на една маса в ново правителство с папката на „Продължаваме Промяната”, а разговорите с десните били единствено проформа. ГЕРБ са готови да агитират още отсега за подкрепа на изборите и вече са стартирали предизборните си изяви. От своя страна ДПС, които се тресат от разцепление, на този етап искат избори възможно най-бързо, преди партията съвсем да е отвратила електората с крамолите си. Движението се докара почти до състоянието на „Величие”, които вече не съществуват в парламентарния живот, и натискали президента Румен Радев да не бави нито втория, нито третия мандат, за да не им се стопи съвсем електората, признаха с половин уста огорчени депутати от ДПС.

От „Възраждане” също са готови да отидат до урните, въпреки че от екипа на Костадин Костадинов довериха, че правят совалки именно те да получат третия мандат, тъй като били напълно наясно, че десните ще се провалят и няма да изпълнят условията на нито една партия, която уж щяла да преговаря с тях. Копейкин е напълно наясно, че нови избори ще повишат резултата му на вота и имал реални очаквания партията му дори да се изкачи до второто място след трусовете в ДПС.

Говори се, че и хората на Слави Трифонов очаквали покачване на своя резултат, но Тошко Йорданов и компания били леко притеснени, че може да се иде скоро до урните. Причината е, че партията често разчита на преливане на гласове от друга формация, която в момента търпи несгоди, мълви се открито в парламента. Затова и в последните месеци ИТН се е сближила с „Възраждане”, отбелязват политически анализатори.

Тресящата се от скандали БСП единствена не била съвсем готова за предизборна агитация, тъй като разцеплението в столетницата нямало да се оправи до датата на вота, смятат социалисти. Червени депутати от екипа на новите шефове Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов издадоха, че идеята на сегашното ръководство била да увеличи подкрепата си, като си върне обратно изгонени от Корнелия Нинова социалисти. Преговори дори се водели с хора като Мая Манолова, Татяна Дончева и дори създалият собствена партия Георги Първанов. На този етап обаче нищо не било сигурно, тъй като въпросните дами минали в лагера на Румен Радев.

Именно Татяна Дончева увещавала президента на този етап да не бърза с партия или проект и трябвало да седи в президентството, тъй като имало огромен шанс скоро Конституционният съд да възстанови правата му да назначава служебни кабинети. Устатата Дончева била от най-близките до Радев в последно време, признаха от екипа на президента и той я слушал за политическите машинации и хватки.

Червени избраници издадоха още за вестника, че очакват сериозен отпор и вътрешни скандали по места заради хората на Корнелия Нинова, която била готова да доразбие БСП, но да не позволи враговете й да получат добър резултат на избори. Заразени от екстаза на идващ предсрочен вот са дори и от „Величие”, но раздорът там няма да позволи Ивелин Михайлов и Николай Марков отново да си стиснат ръцете и да отидат заедно до урните. От екипа на Марков са категорични, че няма да включат отново в листите си подполковника, а Виктория Василева също щяла да бъде изключена от формацията. Дарин Георгиев пък, за когото се говори, че имал на собствено име четири огнестрелни оръжия, също нямало да намери място на нов вот. Партията обаче била надъхана отново да е в парламента и на този етап се умувало кой да бъде новото лице на формацията пред електората.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране