23.07.2021 | 22:56
Откриха Летните олимпийски игри в Токио
Церемонията продължи 4 часа

Днес стартират Летните олимпийски игри в Токио. За първи път Игрите ще протекат при една по-различна обстановка заради COVID пандемията. Именно заради коронавируса големият спортен форум беше отложен миналата година.

Основното опасение на домакините остава здравето на атлетите, съдиите и другите официални лица. Токио ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август. В последните броят на заразени с коронавирус в Олимпийското село се повишиха, съобщава gong.bg


Организаторите на Летните игри се борят с недостиг на тестове за коронавирус, необходими за ежедневната им програма за проверка. Състезателите, отседнали в спортното село в Токио, не са тествани, както е планирано поради недостига, предаде „NHK“ . Състезателите, пристигнали в селото в понеделник, не са били тествани по план.

На откриващата церемония беше представен интересен пърформанс от музикално и танцово изкуство. Тъжна гледка навяха единстено полупразните седалки на Олимпийския стадион. Този път на нито едно от състезанята няма да има публика заради мерките, свързани с коронавирус пандемията.

Междувременно два мащабни протеста се проведоха днес в японската столица няколко часа преди откриването на Олимпийските игри. Протестиращи се събраха в района на парк Йойоги и изминаха няколко километра в колона към гара Шибуя, където е известният паметник на кучето Хачико. Около 400 души взеха участие в протеста. По целия маршрут те бяха придружавани от органите на реда. Не са регистрирани инциденти. Най-популярният лозунг беше фразата „Да отменим Игрите и ще дадем пари за борба с коронавируса“. Протестиращите призоваха и за оставката на японското правителство и за губернатора на Токио Юрико Койке.

На тези Летни игри България ще бъде представена от 42-ма състезатели в 14 вида спорт – бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, гимнастика, джудо, кану-каяк, карате, лека атлетика, плуване, спортна стрелба, ловна стрелба, тенис на маса и художествена гимнастика.

Наш знаменосец на тези Олимпийски игри бе Мария Гроздева. Всички делегации, които минаха на почетна обиколка бяха задължително с маски, спазвайки всички мерки. Една от най-ефектните обиколки беше тази на Аржентина, когато спортистите преминаха с песен и танц. А представителите от Ангола се появиха облечени с техни традиционни фолклорни носии.

Церемонията завърши след 4-часов спектакъл и представяне на всяка една страна, която ще участва на Олимпиадата, а за финал имаше истинско огнено шоу от фойерверки.

Шестима български състезатели ще участва в първия ден на олимпийските игри, в който ще бъдат раздадени 11 комплекта медали. В турнира по бадминтон ще стартират двукратните европейски шампионки на двойки жени Стефани и Габриела Стоеви, в квалификациите на тениса на маса Полина Трифонова, в пресявките на спортната гимнастика за мъже Дейвид Хъдълстоун, в джудото Янислав Герчев (60 кг) и в плуването Любомир Епитропов в сериите на 100 метра бруст.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране