20.06.2015 | 20:41
Отварят главата на Самуил, очите ще тлеят, вместо да горят
Защо Царят гледа надолу?

Скулпторът Александър Хайтов обяви, че се е договорил със зам.-кмета Тодор Чобанов да намали с 50% яркостта на излъчването на очите.

„Някоя нощ в близките дни с хората от БАН ще отворим главата на статуята, където е батерията, ще премерим луксовете на фона на небето, насрещните лампи, контраосветлението и ще направим светлината от очите да изглежда така, сякаш тлее“, добави той пред „24 часа“.

Авторът на паметника признава, че не е очаквал такава масирана атака срещу него.

„Сполучлив лаф пусна историкът Божидар Димитров: „Василий Втори не успя да извади очите на цар Самуил, но ние ще го направим“, коментира той.

Очите на Самуил са от полускъпоценен и полупрозрачен камък. „Дупките са специално направени, за да могат да легнат вътре склерата, зеницата и т.н. Над зеницата са направени два миниатюрни отвора, а под нея един – там са разположени пластините, свързани са със специална батерия в главата на паметника, чийто живот е 100 000 часа, или около 3 години в режим“, обясни създателят му.

Светещият поглед на Самуил е вдъхновен от едноименния роман на Димитър Талев.

„Цитирам ви по памет: „Той стоеше пред палатката, целият в доспехи, шлемът му светеше на слънцето, а очите му излъчваха огън.” Освен това съм учил и история на изкуството. Вземете за пример Севт Трети, в гръцката архаика също има статуи от VII век с инкрустирани очи. И защо, мама му стара, да не му светят очите?“, добави Хайтов.

Изгарящият поглед, по думите му, символизира това, че епохата му е била страшна, че животът му е бил страшен. „И ако сега ни уморяват и приспиват тихо и леко, тогава времената са били далеч по-свирепи – набучвали са на кол, посичали са с меч. А властелинът Самуил умира гордо. Защо е с приведена глава? А как, да гледа небето ли? С приведена глава е, защото гледа хората долу. Неговите войници сега са ученици, студенти, млади хора. Тях гледа. А ако гледаше нагоре, какво щеше да види? Нищо“, коментира още той.

1 коментар

  1. Илиев каза:

    Толкова сме завистлива и продажна нация,че ще се стигне от некадърниците и врагове на Ал.Хайтов до там,да питат създателя на паметника,от коя страна на крачолите стои членът на цар Самуил.Сещам се за врящите казани,където само до българският не стоял дяволът с вилата,всички знаем защо.Кадърният българин може да се реализира и да бъде признат,само извън пределите на родината си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране