22.09.2022 | 12:16
Пак ли ще „познаят” социолозите?
Преди последните парламентарни избори, всички социологически агенции показваха сходни напълно погрешни прогнози

Седмица преди изборите през ноември 2021 г., последните проучвания на всички социологически агенции показваха сходни съвсем погрешни прогнози. В тях ГЕРБ водеше пред „Продължаваме промяната” с около 8%. Резултатът от изборите беше съвсем наопаки – „Промяната” победи с 3% пред ГЕРБ.

Социолозите сгрешиха не само победителя в изборите. Техните прогнози даваха на БСП 15-16%, а резултатът на изборите беше 10%. Това не е в рамките на обичайните грешки. Надцениха с около 3% „Демократична България” и подцениха с толкова ДПС, но тази грешка може да се приеме, че е в рамките на допустимото. Не познаха обаче, че „Възраждане” ще влезе в парламента (виж тук таблица с прогнозите на всички социологически агенции за изборите през ноември).

Какви са причините за тази погрешна картина, която дадоха социологическите агенции може само да се гадае. Големите медии избягнаха дискутиране на този въпрос, колкото и да е странен и дори скандален.

Въпросът е – дали социолозите пак ще „познаят”?

Сега всички агенции отново дават преднина на ГЕРБ 6-8% пред „Продължаваме промяната”. Дали ще има пак изненади, предстои да видим. Срещу „Промяната” имаше много силна медийна кампания, още от първия ден на правителството, съставено от трудна 4-партийна коалиция. Основните атаки бяха обаче срещу лидерите на „Промяната” и накрая коалиционният партньор ги обяви за национални предатели и оттегли подкрепата си за правителството. Започна война, инфлация и т. н. Всичко това, заедно с техни грешки от липса на опит в политиката ги поставя в по-трудно положение сега.

Има два варианта след изборите, каквито и да са прогнозите. Първият е „Промяната”, БСП и „Демократична България” да съберат 121 депутати и да съставят правителство. Другият вариант е ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” да имат 120+ депутати и да съставят правителство.

Засега не се вижда никакво разбирателство, което да позволи ГЕРБ да направи коалиция с „Промяната”. Те заедно събират стабилно мнозинство над 120 депутати. Но от „Промяната” наричат ГЕРБ крадци, мафия и т. н. – нещо, което мислят и мнозинството избиратели, симпатизанти на различни партии. Най-меките досега сигнали към ГЕРБ са били, че докато Борисов е лидер на тази партия, нямат никаква база за работа с нея. А ГЕРБ не дава никакви признаци, че ще се разделя с Борисов. Основното занимание на всички лица от тази партия е да го крепят. Повтарят като папагали казаното от него в по-възпитана форма. Основната им задача е да задържат колкото може отслабващата си власт и влияние, и да осигурят законодателна защита на Борисов да не го съдят.

Социолозите сега дават прогнози за „Има такъв народ” и „Български възход” на генерал Янев, че са на ръба, с мъничко отгоре. Те обаче е много малко вероятно да влязат в парламента. Помпят ги и надценяват, за да им дадат шанс.

Най-голямата маса е партията на негласуващите. Тя може да реши изборите. ГЕРБ има около 500 хил. твърди привърженици и мотивирани с принуда или облаги, за да гласуват за Борисов. ДПС има около 350 хил. твърди гласа, твърди e-vestnik.bg. Когато гласуват общо 2,5 млн. души, процентите за тези две партии ще са по-големи. Когато гласуват 3,5 млн. души, присъствието им в парламента ще е по-малко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране