13.01.2021 | 22:59
Пак повишиха заплатата на шефа на данъчните
Основното възнаграждение на Галя Димитрова става 6050 лв.

По-висока месечна заплата с 550 лв. ще получава от началото на тази година изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. Това реши правителството на вчерашното си заседание. Увеличението е с 10%, с колкото бяха вдигнати всички заплати в държавната администрация, обясниха от Министреството на финансите. Така основното месечно възнаграждение на шефа на НАП става 6050 лв. Освен него Димитрова получава солидни допълнителни бонуси, видни от имуществените й декларации от предни години.

„Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.“, се казва в съобщението на правителството. При формирането на основната месечна заплата бил отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги.

Според предварителните данни на МФ за изпълнението на бюджета за 2020 г. приходите са в размер на 44,2 млрд. лв. при разчетени 43,5 млрд. лв., което въпреки коронокризата е преизпълнение с 1,5%, като при данъчните приходи преизпълнението е 2,5%.

При вдигането на заплатата на шефа на НАП бил взет предвид и фактът, че с промените в Закона за хазарта през миналата година на нея са възложени допълнителни правомощия и отговорности, свързани с осъществяване на държавен надзор в областта на хазарта. По подобен начин преди година отново с 10% бе повишена заплата на шефката на НАП. Тогава това предизвика силно недоволство на фона на скандала с безпрецедентното изтичане на лични данни на хиляди данъкоплатци от масивите на приходната агенция. Това доведе до отказ на страните от ЕС да обменят данъчна информация с България.

1 коментар

  1. Анти герб каза:

    какво стана с принципа 1/5/?Минимална заплата 650лв -максимална 5 пъти отгоре , а не 10 !Това е безсрамие и ограбване на народа!Тези пари са събирани при цени на данъците от 2009г ,когато беше пикът на цените на имоти !Обаче англичаните и руснаците отдавна не купуват имоти тук и цените са на 50% ОТТОГАВА!зАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ НАМАЛЯ СТАВКИТЕ ? Защото няма кой да спре да дирибействате ли? Малко ви остава …

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране