23.08.2016 | 20:54
Пълен хаос с кандидат-президента на Реформаторския блок
Обявяването на името се отлага за 30 август, ДБГ настоява за Велислав Минеков

Пълен хаос цари в Реформаторския блок за избора им на общ кандидат за президентските избори. Днес лидерите на дясната коалиция за пореден път се събраха, за да обсъдят номинираните, и отново не стигнаха до никакво решение. Обещаното социологическо проучване, което трябваше да покаже най-харесвания от актива и избирателите на блока претендент, така и не беше представено с аргумента, че нямало тежест при взимането на окончателното решение. Стана ясно, че ръководството на коалицията дори няма единна позиция какъв трябва да бъде общият кандидат – гражданска фигура или издигнат в коалиция с ГЕРБ кандидат.

От ДБГ обявиха, че предпочитат номинирания от Гражданския съвет на РБ скулптор Велислав Минеков. Това показвал вътрешнопартиен сондаж на актива им. Депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов бил “неприемлива кандидатура”, а по другата гражданска номинация – на Трайчо Трайков, имали колебания, тъй като заявил на изслушването си, че при една “правилна” кандидатура на ГЕРБ можел да се оттегли. “Да не забравяме, че сме най-голямата партия в РБ с 233 структури и с най-добри резултати на последните местни избори. Никой кандидат от РБ не може да се лиши от тази подкрепа”, предупредително каза зам.-шефът на ДБГ Настимир Ананиев.

В съвсем друга посока пое водачът на БЗНС Николай Ненчев, който за пореден път разви тезата си, че опазването на политическата стабилност в страната налага коалиция с ГЕРБ. Инициативата обаче трябвало да дойде от партията на Бойко Борисов. Ненчев така и не обясни на какво се базират очакванията му, че ГЕРБ биха се съгласили на коалиция, при положение че до момента не са направили и намек в тази посока. От думите му стана ясно още, че фаворизираният от ДБГ Минеков не му допада заради искането му блокът да се дистанцира публично от правителството.

Точно на този щекотлив въпрос от ДБГ отказаха да отговорят. Но дадоха да се разбере, че за тях вариантът за коалиция с ГЕРБ не стои, тъй като хората на Борисов си търсели партиен кандидат. Лидерите на ДСБ Радан Кънев и на СДС Божидар Лукарски си замълчаха. Шефът на НПСД Корман Исмаилов отново не се появи, но се разбра, че задочно се е оттеглил от надпреварата. От останалите номинирани дойде само Трайчо Трайков, който обаче бързо напусна, след като видя, че е сам.

Очаква се този петък и следващия вторник да има още обсъждания. Евентуално едва идната седмица може да се очаква някаква новина от реформаторите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране