06.02.2023 | 17:41
Пълен провал на прокуратурата по дело срещу Пламен Бобоков
Разследването срещу бизнесмена и президентския секретар Пламен Узунов е прекратено

Прокуратурата е прекратила разследването за престъпен сговор срещу президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това обяви Софийската градска прокуратура в края на подробно съобщение за продължаващото разследване срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас Бобоков.

За да илюстрира обвиненията си по образуваното през лятото разследване, прокуратурата няколко пъти разпространи и снимки от чат между Бобоков и Узунов. Анализирана е над 200 гигабайта информация. Бобоков е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност, гласеше тогава съобщението на държавното обвинение.

В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от месец ноември 2019 г. до края на месец януари 2020 г. в Русе и София е сговорено с едно или повече лица за търговия с влияние в страната или чужбина. В хода на разследването като обвиняеми са били привлечени Бобоков и Узунов – за престъпен сговор и за престъпления по служба. От събраните доказателства е било установено, че деянията не съставляват престъпления, признава сега прокуратурата. Повече подробности не се съобщават.

В края на 2021 г. Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата, че бездейства по това разследване – нито го внася в съда, нито го прекратява. Сега могат да заведат и дело за обезщетение за незаконно обвинение.

Делото, за което прокуратурата сега обяснява, че още разследва, е прословутото „Боклукгейт“. То 2 пъти беше внасяно от прокуратурата за разглеждане в съда, но магистратите два пъти откриваха пропуски по него и й го връщаха за доразследване. Последното връщане е от декември м.г.

Бизнесменът Пламен Бобоков имаше и дело по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти – върхове на стрели и копия. През септември 2021 г. той бе оправдан по него от Окръжния съд в Русе. Прокуратурата е протестирала присъдата и предстои делото да се разгледа и на втора инстанция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране