03.07.2024 | 16:20
Кабинетът “Желязков” пропадна, ДПС се разцепи
Делян Пеевски не успя да сформира правителство на ГЕРБ
Парламентът oтхвърли предложения от ГЕРБ-СДС за премиер Росен Желязков и така не се наложи да бъде гласуван състава на проектокабинета. Росен Желязков бе подкрепен от 98  депутати, “против” бяха 138 народни представители, двама се въздържаха. 
Бойко Борисов от самото начало не искаше правителство подкрепено само от ДПС и настоява за участието на ПП-ДБ. В рамките на дебата в пленарна зала той отново потвърди позицията си и така най-големият радетел за кабинет на ДПС се оказа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.
Пеевски отхвърли искането на почетния председател Ахмед Доган да не бъде подкрепяно проектоправителство на ГЕРБ-СДС, но не можа да осигури подкрепа за избирането му.
Парламентарната група на ДПС не послуша Пеевски. Общо 30 депутати от ДПС бяха “за”, а 14 – “против”, един се въздържа.
Бойко Борисов пък обяви, че политическата система у нас е зациклила и директно призова за отиване на избори.
Така Борисов отново няма да управлява след спечелени от партията му избори и тласка страната към поредни предсрочни избори.
Кой как гласува?

Парламентът не избра за министър-председател Росен Желязков, излъчен за кандидат за премиер от  ГЕРБ-СДС.

Подкрепиха го 98  депутати, “против” бяха 138 народни представители, двама се въздържаха.
Всички депутати от ГЕРБ-СДС – 68, гласуваха “за”. 
Общо 30 от ДПС бяха “за”, а 14 – “против”, един се въздържа.
Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа.
От “Възраждане” всички 38 народни представители бяха против.
“Против” гласуваха и  всички присъстващи 17 депутати от “БСП за България”. Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН и 13-те народни представители от “Величие”. Двама независими народни представители бяха против. 

Борисов не иска да е притурка на Пеевски 

Обсъждането на проектокабинета се превърна в сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ, като депутатите на Борисов се надпреварват с нападки и обиди срещу онези, които уж желаят за партньори.
Първоначално на гласуване ще бъде подложен кандидат-премиерът Росен Желязков (ГЕРБ), а ако той получи подкрепа, ще последва вот за състав на Министерския съвет.
Желязков защити пред депутатите проектокабинета си, който според него е израз на политическа отговорност.
Николай Денков от ПП-ДБ коментира, че предложеният проектокабинет е “правителство на ГЕРБ, допълнено с няколко министри на Пеевски” и го сравни с управлението на Борисов, което предизвика масови протести.
“Обръщам се към ПП-ДБ. В трудни ситуации се подкрепихме. Това е взаимно, ако е имало ползи и вреди, те са общи. Г-н Денков, няма да позволя да ни прикрепете към ДПС”, каза Бойко Борисов.
В следващите минути редица депутати от ГЕРБ се изредиха на трибуната да атакуват “Продължаваме промяната-Демократична България”. Теменужка Петкова, която като енергиен министър в кабинета “Борисов 3” подписа пътната карта за “Турски поток” и заедно с тогавашния премиер обезпечи изграждането му изцяло в инетерс на Кремъл, заяви, че именно Борисов направил енергийната диверсификация, а не ПП-ДБ. Костадин Ангелов пък обяви, че Денков страдал от “Наполеонов комплекс”.
По време на речта на Николай Денков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала.
“Не ми се слушат лъжи. Денков бил направил правителство – той го направи с моите депутати”, заяви той.“Извиняваме се, молим за прошка българските граждани, ще се явим пак пред тях. С уважение се отнасям, не обиждам никого, да си пожелаем да се видим след изборите, защото не вярвам и с третия мандат да стане нещо. Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме, да молим за прошка“, каза още лидерът на ГЕРБ.
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов предупреди ГЕРБ, че може да последва съдбата на БСП.
“Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на БСП”, каза Костадинов. Oт ИТН пък за пореден път поискаха от държавния глава Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство. 
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране