08.08.2022 | 12:57
Панайотов: Най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия
Американците плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа

До половин година в САЩ трябва да има изработена стратегия по отношение на Черноморския регион”.

Това съобщи в ексклузивно интервю за предаването „Офанзива” на NOVA NEWS посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

„В американския Конгрес беше внесен законопроект и от двете партии  – и от Демократическата, и от Републиканската – този законопроект касае сигурността в Черно море. Той предвижда масирана подкрепа и съдействие за всички държави, които имат крайбрежна ивица на Черно море. Една от тях е България”, посочи Панайотов.

По думите му става въпрос не само за модернизация на въоръжените сили, за изграждане на инфраструктурата, за гарантиране на енергийната сигурност, за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между САЩ и  България и останалите черноморски държави, както и за укрепване на демократичните институции в страната и за борбата с корупцията.

„В този документ – той не е само пожелание и философски размишления, всичко е разписано много ясно – с отговорници, със срокове”, подчерта още Панайотов. „Това са целите, половин година след приемане на законопроекта, администрацията ще има грижата подробно да разпише детайлите”, допълни посланикът.

Той коментира и въпросите с изтребителите Ф-16, като нарече „приятна изненада” предложението за докомплектуването на бойната ни ескадрила с този тип изтребител. „Офертата, която САЩ представиха за втората група 8 броя Ф-16 е една изключително приятна изненада – откъм цена, защото е идентична с първата група. Но втората група Ф-16 ще притежават значително по-съвършени бойни способности – ще имат повече ракети, повече бомби, половината самолети ще бъдат с две седалки”.

Според него, щом ВВС имат въпроси във връзка с офертата, трябва по най-бързия начин те да бъдат изчистени.

„Според мен ВВС трябва да кажат какви въпроси точно имат, за да получат своевременни отговори. Мисля и се надявам, че ако обясним на САЩ закъснението на нашия отговор, съм сигурен, че ще получим разбиране”, каза Панайотов.

На въпрос за срока, в който трябва да пристигнат първите закупени от страната ни изтребители Ф-16 от САЩ, Панайотов отговори: „2025 ни е казано, че ще дойдат първите самолети. Имаме си работа с правителството на САЩ. Това не е селски битак. Правителството на САЩ обясни, че закъснението на първата доставка се дължи на прекъсване на веригите за доставка. Това се случи в цял свят. Може би офертата трябва да се разглежда и като компенсация”, посочи посланикът.

Той добави, че в завода в Южна Каролина частите и компонентите на първия български изтребител вече са във фабриката и асемблирането на самолета ще започне в най-скоро време.

За изгонването на наши дипломати от Русия в първия ден от служебния кабинет той коментира така: „Знакът е, че Русия си защитава интересите така, както тя ги вижда и така, както тя ги разбира . Г-жа Митрофанова си върши нейната работа, каквото ѝ е казано да прави от Кремъл. Ние как реагираме на всичко това, което се случва, това е по-важното”. За него след експулсиране от нашата страна на руски дипломати реакцията на Русия са „нормални реципрочни действия”.

„Аз си задавам въпроса защо не го направиха по-рано. Но така или иначе го направиха, с което може би искат да ни покажат, че за тях няма особено значение кое правителство е в София. За тях сме неприятелска държава”, поясни посланикът на България в САЩ.

Панайотов коментира и въпроса с газа, като подчерта, че не е експерти и ще говори с факти:

„Първият факт е, че най-големият производител на газ в света, са САЩ. Не е Русия, както много хора си мислят. Освен това, най-големият вносител на газ в Европа в момента вече са САЩ, не е Русия. Домакинствата в САЩ плащат за газ 6 пъти по-евтино, отколкото домакинствата в Европа за газа, който идва от тръбите от Русия. Това не означава, че американският газ стига в България или в Европа на шест пъти по-ниска цена. Това са фактите, има достатъчно експерти в България, надявам се да постъпят умно, правилно, защото само един голям кораб с втечнен природен газ може да подсигури отоплението на 140 000 домакинства. Запознах ви с фактите, а пък решението какво да се прави е на българското правителство”.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Изказванията на фуражката-дипломат показват,че такива екземпляри по-далеч от кашишкия плац не бива да се допускат.Нали ги виждате-ще се скъсат да цункат американски насрани гъзове.И това ми било български офицери-пълни БОКЛУЦИ.Ей,хора,разберете,от фуражка,чийто акъл е колкото гънките на околошката,тоест хич,дипломат НЕ СТАВА.Най-много охрана на посолството,щото за там акъл много се не иска.Може би ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ е едно от малките изключения.Все пак е завършил математическа гимназия в ХАСКОВО,което говори много…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране