22.04.2021 | 12:01
Парламентът наложи мораториум върху сделките на „Борисов“3
Решението бе прието със 155 гласа „за“, нито един въздържал се и нито един против

След повече от три часа дебати, депутатите гласуваха с пълно мнозинство налагането на Мораториум върху сделките и назначенията на сегашното правителство. Решението, което бе общ текст от предложенията на БСП и „Изправи се! Мутри вън!“, бе прието със 155 гласа „за“, нито един въздържал се и нито един против. ГЕРБ не участваха в гласуването, а преди това обвиниха всички останали партии в противоконституционни действия.

Дали мораториумът противоречи на Конституцията всъщност бе и основната тема на споровете по време на дебатите. От ДПС обясниха, че подкрепят мораториума, но имали едно на ум, че текстовете да издържат пред КС. Йордан Цонев на няколко пъти излиза на трибуната, опитвайки се развие тезата, че идеята е добре, но „не се прави така“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди колегите си, че ако не се действа решително и бързо, ГЕРБ ще се окопаят на властови позиции на второ и трето ниво на държавата и това би попречило на основната цел на всички опозиционнни партии в новото НС – промяната на управленския модел.

Нинова напомни, че още в петък БСП поиска мораториумът да бъде гласуван. Тогава останалите политически групи отказаха. Днес го приеха, добавайки няколко допълнения, предложени от Мая Манолова и нейната парламентарна група.

Във фокуса на мораториума попадат продажбата на държавни и общински болници, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно участие.

Целта е отиващото си правителство да не може да подписва договори за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински болници и за назначения в държавната администрация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране