13.02.2015 | 21:59
Парламентът пак празен, но 148 депутати вземат надница
Основната заплата на избраниците скача от 2700 на 2886 лв.

За пореден път част от народните избраници не успяха да дочакат края на парламентарния контрол днес.

Въпреки че в 9 часа сутринта на работа се регистрираха 148 депутати, след два-три часа в залата нямаше повече от 40 души.

Дори и да са прекарали само пет минути на работа, регистрираните 148 народни избраници ще получат цялата дневна надница от 145 лв. (от 1 февруари основната депутатска заплата е 2886 лв. на месец). Причината – цял ден депутатите препитваха министри, а според новия правилник на Народното събрание не е необходим кворум от 121 души, за да се провежда парламентарен контрол.

В обикновени пленарни дни при празна зала по време на заседание може да бъде поискана проверка на присъстващите. Ако се установи, че има регистрирани депутати, които са си тръгнали преди края на работния ден, дневната им надница не се изплаща. При цял ден парламентарен контрол обаче такива санкции не могат да се направят. Седмица по-рано шефката на Народното събрание Цецка Цачева от ГЕРБ се скара на народните представители, че не присъстват на парламентарния контрол.

Междувременно стана ясно, че парите, които получават депутатите, се увеличават, тъй като през последното тримесечие на м.г. средната заплата в обществения сектор бележи ръст. Така основната заплата на избраниците скача от 2700 на 2886 лв., а безотчетните пари за представителни разходи – от 1800 до 1924 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране