03.02.2015 | 11:18
Първанов: Борисов е много различен, снишил се е
Върви сближаване между ГЕРБ и ДПС заради президентските избори

Бойко Борисов се е снишил, той е много по-различен от Борисов в първия мандат, той се обажда твърде рядко, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

По думите му в момента има стратегическо сближаване между ГЕРБ и ДПС с хоризонт към президентските избори. Лидерът на АБВ посочи, че ако наистина управляващите са зад Росен Плевнелиев, би трябвало още от сега ясно да го заявят. Липсата на изказване в тази посока, според Първанов, значи, че се обмислят и други варианти.

Бойко Борисов първо заяви, че ГЕРБ може да се “напъне и да сложи жена президент”, но след това заяви, че се е шегувал и е рано да се коментира тази тема. От друга страна заяви, че имаме добър президент.

Георги Първанов изрази недоумението си и за слабата реакция на опозицията след изказването на премиера пред Американската търговска камара, че не бива да се позволява “Турски поток” да изолира България. Лидерът на АБВ подчерта, че не трябва да очакваме помощ от САЩ и ЕС за енергийните проекти, а да си помогнем сами.

Бившият президент подчерта, че АБВ е социален коректив вътре във властта и изреди направеното от вицепремиера Ивайло Калфин. По по думите му той бил един от най-добрите министри в правителството (заедно с Лиляна Павлова и Томислав Дончев). Първанов определи стратегията за съдебна реформа като „слаб документ” и подчерта, че не трябва да се работи само в светлината на един или друг доклад на Брюксел.

За бившите другари от БСП

Лидерът на АБВ изрази съжалението си, че БСП са отхвърлили предложението за съвместна работа на местните избори. В отговор на твърденията от „Позитано” 20, че подобно сътрудничество е невъзможно с партия от дясно мнозинство, Първанов попита: „Как се чувстваше БСП в дясното правителство на Тройната коалиция” и подчерта, че основната тежест в кабинета „Станишев” са имали социаллибералните политически сили (ДПС – б.р.).

По думите му в момента левицата се е върнала в своя „сектантски” период. “Това е сектанството от 1929 г., те са се върнали преди Георги Димитров. Разочарова ме политиката (на БСП), не хората. Ние казваме – дайте да вървим заедно, те казват – не, няма да взаимодействаме с ръководството, а с хората им по места”, добави той.

Първанов запита защо лидерът на ПЕС Сергей Станишев е станал евродепутат, когато е можело на негово място в Страсбург да отиде друг „много по-ефективен и полезен за България политик”.

Според него е важен въпросът доколко Станишев и Николай Бареков, който също стана евродепутат, са успели да защитят българския енергиен интерес или българския интерес, когато става дума за пазарите и за преодоляването на кризата.

1 коментар

  1. Шиков каза:

    Когато имаш с 35-ет депутати по малко в сравнение с изборите през 2009-година,ще се снишиш,даже и ще се скриеш. Г-н Борисов станал по сговорчив,по диалогичен и т.н.Ако има 121-депутати в Народното събрание,върви че говори с него.Дипломатичните прогнози не вършат работа на никого.Всички знаем,че дипломацията е висша форма на демагогия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране