16.05.2015 | 0:20
Първата гей сватба на премиер от ЕС вече е факт
Настоящият премиер на Люксембург Ксавие Бетел встъпи в брак с партньора си

За пръв път в Европейския съюз министър-председател се венча за друг мъж. Събитието стана в Люксембург.

Премиерът Ксавие Бетел се омъжи за партньора си Готие Дьостене. Въпреки че бракът предизвиква голям интерес, той се постара церемонията да остане извън общественото внимание. Присъствали само тесен кръг гости. Сред тях беше премиерът на Белгия Луи Мишел. На церемонията бяха поканени около 500 души.

Не бяха допуснати журналисти, а премиерът отказа изгодни оферти от известни списания да отразят събитието.

Бетел декларира своята сексуалност още през 2008 г., но откакто стана премиер преди година и половина, отказва да говори за това. Според него интимните подробности от живота на политиците не са важни за обществото.

Двамата узакониха връзката си само няколко месеца, след като малкото херцогство легализира еднополовите бракове на 1 януари. Макар че гей сватба на ниво премиер е прецедент в ЕС, това е вторият случай в по-широки граници извън европейската общност. Първата хомосексуална сватба на толкова високо ниво беше на премиера на Исландия Йохана Сигурдардотир през 2010 година.

В момента гей браковете са разрешени в девет от 28-те страни-членки на ЕС и две държави извън Европейската общност – Норвегия и Исландия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране