23.06.2022 | 18:04
Първи случаи на маймунска шарка у нас
Заболелите са мъже на възраст са на 41 г. и на 44 г.

Два случая на маймунска шарка са потвърдени у нас. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние, съобщиха от здравното министерство.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

Двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

Преобладаващата част от случаите в момента са сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти.

Досега в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея. Великобритания вече предлага ваксинация срещу маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Първи случаи на маймунска шарка у нас’.
    ‘Преобладаващата част от случаите в момента са сред мъже, които правят секс с мъже (MSM)’-
    от педалите трябва да се очакват всякакви гадости…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране