18.07.2024 | 11:57
Патриарх Даниил чисти хората на Неофит
С поста викарен епископ се е разделил Поликарп, архимандрит Василий вече не е протосингел

Новият български патриарх Даниил е започнал здравословна чистка в църквата, показва проверка на „Филтър“. От високите постове вече са освободени хора около покойния Неофит, които дълги години са се възползвали от немощта му и са правили каквото си поискат с делата на Софийската митрополия, твърдят служители в епархията.

Българският патриарх е и Софийски митрополит. Точно от администрацията и ръководството на митрополията Даниил е започнал чистка, за да сложи свои хора, на които има доверие.

Още в първите дни на престола с поста на викарен епископ се е разделил Поликарп. Това е дясната ръка на Софийския митрополит и патриарха, който го замества по служби, срещи и на практика има същата власт като него. В последните години, когато дядо Неофит беше постоянно болен, епископ Поликарп беше превзел властта и решаваше еднолично много въпроси. Включително е взимал решения, на които е нямал право. За това новият патриарх е бил алармиран от хора от най-високите етажи на църковната ни йерархия. Поликарп остава на разположение на Светия синод като епископ, но без да бъде в йерархията на митрополията. На негово място е назначен Браницки епископ Пахомий, който от няколко години е ректор на Духовната академия.

Нов е и протосингелът на патриарх Даниил. Това е вторият най-важен човек до него. Досега това беше архимандрит Василий, който няма толкова противоречиви моменти в биографията като Поликарп. Даниил обаче е избрал за поста архимандрит Йоан. Интересното е, че както Йоан, така и Пахомий са постригани за монаси в миналото от пловдивския владика Николай, когото мнозина продължават да сочат като противник на новия патриарх.

Освен в духовната йерархия патриарх Даниил е направил промени и в цивилната администрация, показва репортерското ни разследване. Поста си е напуснал митичният Ангел Младенов, който винаги е бил около патриарх Неофит и като Русенски митрополит, и като глава на Българската православна църква. Ангел Младенов е човекът, който заедно с Поликарп са командвали църквата и Софийската митрополия дълго време, докато Неофит беше с разклатено здраве, а после се бореше за живота си.

Обновяването на Софийската митрополия обаче нямало да спре дотук, категорични са различни източници от Светия синод. Проверява се работата на няколко ключови отдела, сред които е и финансовият. Той се ръководи дълго време от Даниел Николов, сочен в църквата за протеже на скандалния игумен на Гигинския манастир Никанор.

Нормално е новият патриарх да избере екипа си и да смени много от старите кадри, които са парцелирали епархията и синода на малки феодалства. Това ще доведе до размествания на още пластове в църквата, категорични са дългогодишни служители в администрацията на Светия синод, които отдавна чакат справедливост за не един и два духовни и финансови гряха на част от досегашните.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране