09.06.2021 | 16:26
Патриотите на протест пред централата на ДПС
Юлиян Ангелов заяви, че ще бъде изпратен сигнал до главния прокурор, че ДПС е етническа партия и трябва да бъде разпусната

Протестиращи активисти на ВМРО блокираха движението по столичния бул. „Стамболийски“ и се разходиха по пешеходната пътека. Те протестират пред централата на Движението за права и свободи.

Поводът е изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, което, казват от ВМРО, НФСБ и „Воля“, поставя под съмнение националната идентичност на България.

Според патриотите е недопустимо лидерът на една регистрирана и действаща на територията на Република България партия да прави изказвания, които поставят под съмнение и териториалната цялост на страната.

Юлиян Ангелов заяви, че ще бъде изпратен сигнал до главния прокурор, че ДПС е етническа партия и трябва да бъде разпусната. От ВМРО ще проведат серия от протести и затваряне на границата заради опасност от изборен туризъм.

Ангелов упрекна партиите от 45-ото Народно събрание:

„Явно в момента ДПС виждат, че имат възможност да влязат в управлението на страната, може би, с тези партии, които разрешиха това безумие в Турция – да има откриване на безброй секции. Като партията на Слави Трифонов, на Мая Манолова, на Христо Иванов и на Атанас Атанасов, които гласуваха в българския парламент в Турция да има неограничен брой секции“.

Изявлението, което предизвика острата реакция на патриотите, лидерът на ДПС прави по време на срещата си с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган. Мустафа Карадайъ казва: „Турция е нашата родина. Останахме в България след Османската империя. Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там.  Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински“.

От ВМРО, НФСБ и „Воля“ настояха прокуратурата да се самосезира и допълват, че подобни изказвания са опасни за етническия мир и са пряка намеса във вътрешната политика на страната ни.

Държавният глава Румен Радев също разкритикува думите на Мустафа Карадайъ и посочи че отношенията между София и Анкара са изключително важни:

„Лидерът на Движението за права и свободи следва да преосмисли понятието „родина“ и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание – да спазва българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране