01.08.2021 | 10:25
Пеевски атакува списъка „Магнитски“ в съда
Делата срещу решението на кабинета за черните списъци тръгват през ноември

Делян Пеевски е атакувал пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона „Магнитски“ и вкарването им в черни списъци. Това видя „Сега“ в електронното деловодство на съда. Пеевски е пуснал жалбата си в четвъртък. В петък ВАС е пратил преписката за окомплектоване на Министерския съвет. Когато папките се върнат в съда, ще бъде образувано и дело.

Пеевски е последният от тримата санкционирани по „Магнитски“, който и в лично качество обжалва решението на правителството. Васил Божков и вече бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков обжалваха още преди месец. Те искаха и съдът да спре предварителното изпълнение на решението на Министерския съвет, с което бе съставен черен списък по наложените от САЩ санкции. Върховните магистрати обаче приеха, че това искане е безпредметно, тъй като правителството не е допуснало изрично предварителното изпълнение на решението си за черните списъци. Това означава, че докато се обжалва, решението не действа.

Пеевски вече оспори решението на кабинета чрез „Интръст“ ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. Делото по жалбата на „Интръст“ още не е насрочено за разглеждане по същество. Не са насрочени и делата, заведени от Васил Божков и Илко Желязков.

Други от десетките дела, заведени от засегнатите от санкциите, обаче вече имат дати за гледане по същество. Най-ранните заседания по жалбите ще са през ноември. Първи, на 1 ноември, ще стартират делата на свързаните с Васил Божков дружества „Нове партнерс“ и „Ва Бо къмпани“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране