18.07.2024 | 9:19
Пеевски: Аз съм председател на ДПС, Да си правят Централни съвети
Войната в ДПС се задълбочава с всеки изминал ден, но изходът от нея не се вижда

Председателят на ДПС Делян Пеевски ще се бори с всички възможни апаратни хватки, за да остане на поста и да държи формалната власт в партията, независимо дали членовете и структурите ѝ го искат. В сряда той заяви, че не го интересува кога ще бъде свикан Централният съвет на ДПС, защото той “не решава нищо”.

Разбунтувалите се срещу Пеевски местни структури, активисти и депутати от ДПС готвят заседание на централния съвет, който да решава въпроса с оставката на Пеевски. Тя бе поискана на 10 юли от почетният председател на ДПС Ахмед Доган, възприеман от мнозинството депесари като пръв и единствен легитимен лидер.

Войната в ДПС се задълбочава с всеки изминал ден, но изходът от нея не се вижда, тъй като е видно, че санкционираният по Магнитски за “значима корупция” Делян Пеевски държи немалка част от партийния апарат и депутатите.

“Не мога да ви кажа, кога ще Централният съвет. Тази тема не ме интересува мен. Ние работим, вършим си работа за хората. Който иска да си прави Централни съвети, да си ги прави. Аз съм председател на ДПС. Прочетете Устава, този съвет не решава нищо”, каза Пеевски пред журналисти в сряда.

Централният съвет може да вземе решение с мнозинство от 2/3 за свикване на Национална конференция, която пък избира председателя на партията и може да го смени.

Седмица след призива на Доган за оставката на Пеевски като председател на партията и отказа му да си я подаде, колективните органи на партията все още не са се събрали. Групата на доганистите обаче уверява, че това ще стане скоро, като очакванията са Пеевски и близките до него да бъдат изключени от партията.

В сряда напусналият групата на Пеевски депутат Ахмед Вранчев каза, че
заседанието на Централния съвет ще е скоро и “ще се възпроизведе по напълно естествен път”.

Пред БНР той разказа и за подхода Пеевски за управление – на парламентарната група било казано за налично решение на Централния оперативен съвет на ДПС да бъде подкрепен първия мандат на ГЕРБ за правителство, а впоследствие се е оказало, че такова няма. Именно провалът на първия мандат показа ясно разцеплението в ДПС, след като една трета от депутатите на движението се съобразиха с волята на Ахмед Доган да не подкрепят кабинет на ГЕРБ, а не с нареждането на Пеевски да го одобрят.

Миналата седмица Хасан Адемов (ДПС-Доган) разказа пред Нова тв, че Пеевски бил избран за председател на парламентарната група на ДПС с подписи върху празен лист и депутатите не знаели какво всъщност подкрепят.

Сега Вранчев повтори, че наистина депутати са се подписвали на празен лист. “Подписвал съм такъв празен лист. На мен ми беше представена информация, че това са подписи, които се събират да имаме готовност за внасяне на законопроекти, да не се търсим, да не излизат предложенията винаги от едни и същи народни представители. Доверил съм се на хората, които са ми дали да се подпиша. Въобще съм нямал представа за какво става въпрос”, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране