28.06.2024 | 20:03
Чистката на Пеевски в ДПС помете и Рамадан Аталай!
Очаква се и ДПС в Търговище да поиска оставката на Джейхан Ибрямов

Дългогодишният депутат Рамадан Аталай е следващият в списъка за изключване от групата на ДПС в 50 Народно събрание след Филиз Хюсменова и Айсел Руфад. В петък следобед организацията на ДПС – Пловдив е обявила, че “сваля доверието си” от Аталай и настоява за оставката му като народен представител.

Аталай е депутат вече 27 години – повече от всички останали членове на парламента. Той е говорителят на ДПС по тема “Енергетика”. Комисията по досиетата многократно е обявявала принадлежност му към структурите на бившата Държавна сигурност.

Родом е от Разград, но само веднъж се е кандидатирал за депутат от региона (през 2009). В другите случаи влиза от Добрич, Хасково или Силистра, а от април 2021 г. е в листата на ДПС в Пловдив-област.

Заседанието на организацията е било свикано “във връзка със слабите изборни резултати и сигналите на активисти, че били тормозени от „парашутиста Аталай”.

Интересното е, че Аталай беше един от малкото представители на ръководството на ДПС, които не ръкопляскаха бурно при появата на Делян Пеевски на последното заседание на централния съвет на партията през ноември 2023 г. По-късно Доган препоръча Пеевски за лидер на мястото на Мустафа Карадайъ, но промени решението си “в крачка” и накрая подели властта между него и Джевдет Чакъров.

Очаква се с подобно решение на излезе и структурата на ДПС в Търговище по отношение на депутата Джейхан Ибрямов. Както стана известно, Делян Пеевски е уволнил съпругата му Биршен Яхова, която би секретарка на почетния председател Ахмед Доган.

По подобен начин доскорошният зам.-председател на ДПС Айсел Руфад беше изключена от парламентарната група на ДПС, но не напусна парламента, а стана независим депутат.

Трусовете в ДПС започнаха още преди седмица, когато Филиз Хюсменова подаде изненадващо оставка като депутат от Варна – пак с обяснение за слаби изборни резултати.

В Движението тече и и друг скандал, свързан с доскорошния лидер на ДПС-Варна Сали Табаков и тъста му. Табаков е арестуван, тъстът е под домашен арест заради умишлено сключена неизгодна сделка за коли на МОН. При обиска у двамата бяха намерени над 3,5 милиона лева кеш и златни монети. Има недоказани твърдения, че изключването на Руфад от групата е свързано с този скандал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране