12.02.2023 | 22:40
Пеевски и Божков са отрязани от британската финансова система и данъчните убежища
Първата жертва на корупцията в България са българските граждани

Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков са първите лица от Европа, които Великобритания определя като рискове за тежка корупция, каза посланикът на Обединеното кралство в България Робърт Диксън в неделя пред бТВ.

Това доказва нашата решимост да се борим с корупцията по цял свят, независимо къде по света, добави дипломатът.

В петък САЩ обявиха налагането на санкции по глобалния закон „Магнитски“ срещу петима българи – Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и няколко свързани с тях фирми „за тяхното широко участие в корупционна дейност в България“. Този път мерките са координирани с Великобритания, която обяви санкции срещу трима от първите санкционирани в САЩ по закона „Магнитски“- Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и Васил Божков. През 2021 г. и тримата бяха обвинени от САЩ в сериозна корупция, но българската прокуратура не откри нищо подобно.

Подчертаваме сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество, активи и българският народ е лишен от онова, което му е необходимо за социално-икономическо развитие, каза посланик Диксън в интервю за предаването „120 минути“.

Той посочи, че наложените от Великобритания санкции са в съгласие с американските им партньори. Мерките, които са въведени в петък, ще прекратят достъпа на тези три лица до британската финансова система. Те няма да могат да търгуват, да извършват стопанска, икономическа дейност в нашата страна, със субекти, регистрирани в нашата страна, обясни Диксън.

Мерките, които въведохме в петък, ще прекратят достъпа на посочените лица до нашата финансова система – няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност. Това включва и трите отвъдморски територии на Британската корона- Джърси, Гърнси и остров Ман, известни като данъчни оазиси.

„Предвид значението на нашата страна на международната сцена, това е сериозен ход“, посочи Роб Диксън.

По думите му тримата санкционирани нямат да могат да влизат в Обединеното кралство,дори и транзитно.

Първата жертва на корупцията в България са българските граждани, които виждат трудно изкараното от тях имущество, средства и ресурси да изчезват в ръцете на едно малцинство корумпирани. Корупцията се отразява на функционирането на институциите, на общественото доверие и отваря вратите за намеса от враждебни държави, допълни Робърт Диксън.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране