30.10.2023 | 21:00
Пеевски и неговият Деньо от ДАНС прецакаха Борисов в София
Офанзивата на "хартиената коалиция" мобилизира избирателите на ПП-ДБ в последните дни преди местните избори

Малуомната акция на „хартиената коалиция“ в последните дни преди първия тур на местните избори е една от причините за разгрома на ГЕРБ в София. Около това мнение се обединиха политически анализатори след третото място на Антон Хекимян в София. На балотаж отиват кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев и лявата Ваня Терзиева. Така се слага край на 18-годишното управление на ГЕРБ в столицата.

Припомняме, че на 27 октомври ЦИК отмени машинното гласуване след доклад на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, който „уличава“ зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в уж незаконни действия. Според Денев, Стойнов е снимал кода на машините за гласуване и след това го свалил на флашка. Делян Пеевски пък скоростно поиска ЦИК на отмени машинното гласуване, защото „някой има двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата“ . По-късно стана ясно, че авторът на доклада на ДАНС е назначен на поста по настояване на съпредседателя на ПГ на ДПС.

Офанзивата на „хартиената коалиция“ практически елиминира машинното гласуване и това рефлектира директно върху вота в столицата, където това доведе до мобилизация на избирателите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, смята политологът Петър Чолаков. Това според него е причината за по-високия резултат на Васил Терзиев от прогнозираното от социолозите.

Участници в „хартиената коалиция“ са БСП, ГЕРБ, ДПС, ИТН, независимо от участието на две от партиите в управлението на страната, отбеляза той. „Това е част от играта. Тази изключително двулична борба води до по-голямо отвращаване на част от избирателите от политическия процес“, коментира Чолаков.

Той отбеляза, че след 18-годишно управление на ГЕРБ в София се очертава да има промяна – ПП-ДБ ще има кмет и мнозинство в Общинския съвет, което ще осигури комфортно управление. „Друг е въпросът колко всъщност губи ПП-ДБ въз основа на участие в сглобката“, допълни политологът. Той цитира данни от екзит пол на социологическа агенция, според които около 10% от избирателите на ПП-ДБ са дали вота си за Ваня Григорова. „Това очевидно аз бих го нарекъл протестен вот, може би заради участието в сглобката заедно с ГЕРБ. Това ще стане ясно на балотажа. Там ще се види каква е драмата за ПП-ДБ и колко те са загубили“, смята политологът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране