28.09.2023 | 10:24
Пеевски стана говорител на ДПС
Депутатът, който дори не е член на партията, обяви щатските и британските санкции срещу него за „лични въпроси“

Делян Пеевски се води редови депутат от ДПС. Той дори не е член на партията на Доган, народен представител е от гражданската квота, ако това вече не се е променило (от пресцентъра на ДПС не успяха да отговорят на „Флагман“ дали е станал партиен член).

В настоящия парламент, обаче, и особено последните седмици Пеевски е лансиран като говорител на партията по всички злободневни теми и най-вече по тези, свързани с управлението на „сглобката“ между ГЕРБ и ПП-ДБ, която ДПС искаше да осуети, но към която впоследствие реши да се присламчи. Къде изчезнаха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и всички други говорители на партията в парламента? Защо санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски пое еднолично техните функции в Народното събрание? В предишните му участия като депутат поведението на Пеевски бе противоположно – той нямаше почти никакви изяви. Дори бе известен с това, че присъства изключително рядко на пленарни заседания. Днес обаче той отново се изяви пред парламентарни репортери, някои от които – включително от „Флагман“, се опитаха да му зададат въпроси и за новата му роля в ДПС. Ето какво се получи:

–  Г-н Пеевски, къде е г-н Карадайъ?

– След малко ще дойде.

– 3 март или 24 май да е национален празник?

– Казах ви – ще го решим между първо и второ четене. Видяхме, че ГЕРБ се отказаха, така че знаете накъде вървим. Без техните гласове не може да стане, така че в общи линии това ще отпадне.

– По отношение 20-процентното ДДС за ресторантьорите…

– Твърдо сме против, остава 9%! Няма да подкрепим финансовото министерство за това нещо.

– А за бонусите… (за подаден ефективен сигнал за затаени данъци – б.а.)?

– И това няма да подкрепим. За нас това е една репресия. Ще почнат едни измислени сигнали. Вие как си го представяте?! Всеки ще започне да пуска сигнали по фирмите и накрая – все някоя фирма ще има нещо. Ще има хора, които си подават сигнал след сигнал, за да вземат 10%. Това е смешно и няма да се случи.

– Има ли разместване в управлението на ДПС? Къде е г-н Карадайъ, защо вече не се изявява?

– Моля ви се! Недейте едно и също. Преди малко беше тука. Благодаря Ви!

– Г-н Пеевски, Вие ли сте новият говорител на ДПС? Всички се изненадват, че всеки ден коментирате от името на ДПС…

– Защо, от какво да се изненадват?! Няма нищо изненадващо. Благодаря ви!

– Имате сигнал до прокуратурата за Руската църква…

– Да, подадохме сигнал, защото видяхте вчера какво каза правосъдното министерство – не могат да се произнесат компетентно кой е собственикът на църквата. То дори не е руската държава, а е нещо актувано като руско посолство – правоприемност от Царска Русия. Абсурдно за нас звучи. За нас те не са собственици, но това може да го установи само прокуратурата. Вчера правосъдно министерство каза, че не могат да се произнесат, защото има документи в много други учреждения. По нотариалните актове, в досието липсват документи как се е случило това. За нас е извършено престъпление, което трябва да се разследва от прокуратурата. Според нас този нотариус е извършил престъпление; според нас – казвам, като е издал този акт. Но ние не сме компетентни да се произнесем. Затова сезирахме с колегите главния прокурор. Те ще се произнесат – има ли престъпление, няма ли престъпление. Ако се окаже, че няма документи за Руската църква, се надяваме прокуратурата да поиска разваляне на този нотариален акт и църквата да се върне в собственост на българската държава, на църквата, или както вече се прецени от правителството.

– Г-н Пеевски, обжалвате ли санкциите срещу Вас във Великобритания, както обжалвате тези в САЩ по Магнитски?

– Вижте, това са лични въпроси. Благодаря ви, лек ден!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране