13.09.2023 | 11:43
Пеевски заплаши Инспектората към ВСС
Възмутен съм от бездействието им по случая в Стара Загора, ще изберем нов състав, обяви депутатът от ДПС

Делян Пеевски – силната фигура на ДПС, се закани да промени състава на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Както обясни пред журналисти в парламента, повод за това му дава бездействието на органа по отношение на работата на съда в Стара Загора по случая с нападнатата Дебора.

Инспекторатът е изключително важна институция в съдебната власт, тъй като пред него магистратите декларират имуществото си, а освен това ги проверява за дисциплинарни и етични нарушения. Мандатът на действащия му състав отдавна е изтекъл, но и до момента парламентът отказва да го подмени.

Сега изглежда Пеевски ще го направи. Той сам подхвана темата пред парламентарните репортери тази сутрин. Депутатът обяви, че е „възмутен“, както се изрази, действията на Инспектората спрямо случая в Стара Загора. От думите му се подразбра, че е изпратил запитване към органа по този повод и не е харесал отговора. „Получих отговор, че нищо не могат да направят по съда и нищо не е нарушено. Вие как си го представяте? Като видяхте това момиче, има ли нарушение и какво се е случило?“, попита реторично той журналистите. И заяви, че още днес ще поиска да стартира процедурата по избор на нов Инспекторат.

Това, което Пеевски не казва обаче е, че инспекторите не могат да проверяват делата по същество, това може да прави само горната инстанция по дадено дело. По делата ИВСС може да проверява само за срочността по делата. Разбира се, ако магистратите са извършили престъпление по делото, това вече е работа на прокуратурата. Такива данни в случая в Стара Загора поне засега няма.

Колкото до подмяната на ИВСС, ДПС, в това число и Пеевски носи отговорност наравно с останалите парламентарни сили, че вече години не се открива процедура за нови инспектори. Част от причините за това са, че инспекторите се избират с 2/3 мнозинство, което изисква сериозни договорки и пазарлъци. Освен всичко с промените в Конституцията, предложени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и самото ДПС, се предвижда нова структура и функции на инспектората, т.е. има логика и да се изчака приемането им, вместо тепърва да се тръгва с назначенията на нови инспектори. Още повече, че има и решение на Конституционния съд, с което бе постановено, че няма проблем тези да работят и с изтекъл мандат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране