04.07.2024 | 12:24
Пеевски започна да изключва по депутат на ден
Очаква се дали и другите депутати, които не подкрепиха кабинета "Желязков", ще бъдат отстранени

Джейхан Ибрямов, част от групата на 14-те депутати, които вчера не подкрепиха кабинета ”Желязков”, бе изключен от парламентарната група на ДПС. Вчера Ибрямов гласува ”въздържал се”. По-късно във Фейсбук той обясни, че всъщност е гласувал ”против” и че вотът му е отчетен неправилно. Джейхан Ибрямов е съпруг на дългогодишната секретарка на Ахмед Доган Биршен Ибрямова, която също бе освободена от централата на ДПС.

Джейхан Ибрямов е народен представител от Търговище, зам.-председател на партията. Късно снощи партията в областния град свали доверието си от него. Структурата поиска той да бъде освободен от ръководните позиции на партията – Централния съвет и Централното оперативно бюро, както и да подаде оставка като депутат. Решението е било взето единодушно с 34 гласа “За”.

Според него решението за свалянето на доверието е взето под натиск от страна на ръководството. “Няма какво да ме изненада, защото познавам тези хора, работил съм с тях от години. С повечето сме били и в младежката организация на ДПС“, коментира той.

Още снощи Ибрямов е получил обаждания с извинения от голяма част от хората, подписали документа в Търговище.

„Каквото и да се случи, ще остана независим народен представител, защото имам отговорност към избирателите от региона и пред целия български народ“, допълни депутатът.

Засега днес това е единственият изгонен от лагера на Доган. В сряда от парламентарната група на ДПС бе изключен депутатът Рамадан Аталай, като той стана вторият независим депутат от Движението, след като по-рано бе изключена зам.-председателката Айсел Руфад. Аталай разкри, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е разпоредил парламентарната група на Движението да гласува против правителството на ГЕРБ-СДС. Това бе в остър разрез с желанието на Делян Пеевски да се гласува “за”. В резултат 30 депутати от ДПС застанаха зад проектокабинета, 14 бяха против, а един се въздържа. Сред тях беше и другият съпредседател Джевдет Чакъров.

Тази сутрин Чакъров наруши мълчанието си, като призна, че в парламентарната група на ДПС действително има напрежение. Чакъров също вчера не подкрепи кабинета на Росен Желязков.  обаче не даде конкретен отговор какво предстои на парламентарната група на Движението. “Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът”, заяви той пред журналисти в парламента.

Чакъров обясни, че кандидатурата на Росен Желязков за премиер е ”чудесна”, но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес – да се види дали програмите съвпадат, ако не в цялост поне частично, да има ясно набелязани цели. Именно такава е била позицията на Доган.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране